Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De senaste veckorna har varit ovärdiga svensk demokrati. De har varit ovärdiga det politiska ledarskapet”, säger Annie Lööf i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

Debatt mellan Lööf och Åkesson efter budgetstriden

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer lyckades regeringen till sist vinna budgetstriden – där Centerpartiet för första gången någonsin röstade på en socialdemokratisk budget som även Vänsterpartiet står bakom.

Frågan är hur Sverige ska styras när den här mandatperioden tar slut.

När Annie Lööf och Jimmie Åkesson debatterar frågan i SVT:s Aktuellt efterlyser C-ledaren samarbeten ”i den breda mitten”.

– Men man måste ändå välja sida, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Regeringens budgetförslag som stöttas av MP, V och C röstades igenom med minsta möjliga marginal. Under de senaste veckornas politiska turbulens har strålkastarljuset återigen kommit att riktats mot den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– De senaste veckorna har varit ovärdiga svensk demokrati. De har varit ovärdiga det politiska ledarskapet. Vi har haft misstroendeomröstningar som SD initierat och den här budgetprocessen som satt den partilösa i fokus för hela världen, säger Annie Lööf i SVT:s Aktuellt.

Centerledaren vidhåller att hon vill se samarbeten i den breda mitten, och nämner pensionsgruppen och Natofrågan som exempel på där man lyckats hitta lösningar över blockgränserna.

”Måste välja sida”

När Jimmie Åkesson ska ge syn på saken konstaterar han att man först måste ha en regering.

-  Annie Lööf kommer stödja Magdalena Andersson som statsminister och det kommer sannolikt inte jag göra. Man måste ändå välja sida, säger Jimmie Åkesson.

Han tycker att väljarna borde få möjlighet att rösta på ett tydligt alternativ.

-  Det får man ju inte i Annie Lööfs värld, utan då ska man sen kohandla i riksdagen efter valet. Det speglar ju inte vad väljarna vill, utan då får man ju det vi sett i fyra år nu. Ett totalt kaos och en regering som har historiskt svagt stöd i Sveriges riksdag, säger Jimmie Åkesson.

Centerledaren replikerar med att man måste komma ihåg vilket parti som skapat kaos under den här mandatperioden.

– För ett år sedan hade SD lagt ett misstroende som fällde hela regeringen Löfven. Vi har också haft ett otal misstroendevoteringar och budgetomröstningar som skapat just oreda i svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer