Totalt har 2000 barn skiljts från sin anhöriga sedan de korsat gränsen utan papper. Foto: TT

Delstatsguvernör vägrar skicka trupper för att assistera vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 2 000 barn skiljts från sin anhöriga sedan de korsat den amerikanska gränsen utan papper. En stor del av dem har med tvång skiljts från sina föräldrar som en del av ”nolltolerans mot illegal invandring”, något som väcker starka reaktioner i USA. Nu vägrar Delawares guvernör John Carney att skicka trupper för att assistera vid gränsbevakningen.

2 000 minderåriga mellan 10 och 17 år gamla har separerats från sina familjer efter att ha drabbats av Trumps nolltolerans mot illegal invandring. I praktiken innebär det att personer som inte anländer till en lämplig hamn för att söka asyl anses ha begått ett brott och åtalas trots att personen inte tidigare varit straffad.

Att barnen separeras från sina anhöriga och hålls i olika anläggningar har väckt häftiga reaktioner och nu vägrar Delawares guvernör John Carney att skicka trupper för att assistera vid amerikanska gränsen.

–  I dag mottog vi en begäran om att skicka trupper till sydvästra gränsen. Under normala omständigheter skulle vi inte tveka om att skicka trupper. Men sett till det vi vet om vad som pågår vid gränsen kan jag inte med gott samvete skicka någon för att hjälpa till med det uppdraget, sade John Carney.

Kräver att separationerna stoppas

Statsåklagaren i Delaware Matthew Denn har tillsammans med 20 andra framstående åklagare från hela landet gått ut och krävt att separationerna stoppas.

– Det är ett riktigt avgörande ögonblick för landet, säger Matthew Denn.

I ett brev skriver han att barnen utnyttjas för att framhäva migrationsfrågor.

– Dessa barn används för att av kongressledamöter för att få igenom nya lagar. Det är människor som inte kan komma överens om den rätta balansen för att reformera invandringslagar, men en lösning som innebär att barn separeras från sina föräldrar är definitivt inte svaret, skriver Denn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.