Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första oktober uppmärksammas grundvattnet genom den hydrologiska nyåret – då magasinen åter igen börjar fyllas på efter sommaren. Foto: SVT

Det är nu det avgörs om det blir vattenbrist nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober uppmärksammas grundvattnet genom det hydrologiska nyåret. Det innebär att från och med nu så börjar regn åter igen att sippra ner i marken och fyller på grundvattenmagasinen som minskat under sommaren.
– Just nu är det väldigt låga nivåer mot hur det är resten av året, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

I stora delar av landet, framför allt i de södra delarna, ligger grundvattennivån under eller mycket under den nivå som är normalt för säsongen.

– Det har varit dåligt med nederbörd till och från under många år, speciellt under åren 2016 och 2018, så det är inget som är speciellt för i år, säger Tora Tomasdottir.

– Faktum är att förra året var det ganska normalt med nederbörd men det tar ett tag för grundvattnet att fyllas på.

Behövs mer regn

Nu under hösten ska alltså magasinen börja fyllas på igen, och enligt Tora Tomasdottir bör vi hoppas på en regnig höst.

Kommer det bli vattenbrist nästa sommar?

– Det återstår att se, vi får hoppas på att vi får lite över normala nederbördsmängder nu under hösten och vintern, och att många lågtryck drar in för att nivåerna ska kunna återhämta sig, säger Tora Tomasdottir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer