– Sverige är det land som har tagit absolut största ansvar och det ska vi vara stolta över. Men vi klarar inte av att ha ett mottagande på över 160.000 människor asylsökande per år. Vi behöver komma ner på andra nivåer, säger Anna Johansson. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Måste komma ner i rimliga nivåer”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag införs id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige. –Vi måste vidta åtgärder för att komma ner i rimliga nivåer, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) i Gomorron. –Det är sorgligt det som sker i dag, menar Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

Under fjolåret tog Sverige emot rekordmånga flyktingar – drygt 160.000. Det var dubbelt så många som dåvarande rekordår 2014.

– Sverige är det land som har tagit absolut största ansvar och det ska vi vara stolta över. Men vi klarar inte av att ha ett mottagande på över 160.000 människor asylsökande per år. Vi behöver komma ner på andra nivåer, säger Anna Johansson.

Men det här innebär inskränkningar i Öresundsregionen – är inte arbetspendlingen viktig längre?

– Jo, det är det. Det här är ingen åtgärd som syftar till försvåra pendlingen eller att göra region Skåne speciellt utsatt.

– Problemet är att 80 procent av flyktingarna kommer den här vägen. Och när vi snabbt behöver få ner antalet asylsökande så är det i den här regionen vi behöver göra insatser.

”Måste vidta åtgärder”

Det här påverkar i hög grad Öresundsregionen. Är det värd det?

– Vi måste vidta åtgärder. Vi ligger på nivåer på 2.000 personer per vecka. Vi måste se till att vi behöver bostäder och att folk inte vänta behöver vänta orimligt länge på att få läkarkontroll och att vi inte får handläggningstider på migrationsärenden som blir många, många år.

Kritiken som ni fått är tredelad. Beslutet slår hårt mot Öresundsregionen, beslutet är hastigt taget och det begränsar asylrätten. Håller du med?

– Det finns inget i asylrätten som säger att människor har rätt att söka asyl i Sverige utan den ger rätt att söka i det land man befinner sig i. Kommer man till Sverige från Köpenhamn så befinner man sig i Danmark.

– Däremot när man nu ser att UNHCR är oroligt för att det ska smitta av sig på andra länder, kan jag dela den. Syftet är ju inte att andra länder ska krypa undan sitt ansvar. Fler behöver ta ansvar. Och EU borde ta ett större ansvar.

Är det inte urholkning av asylrätten om färre kan söka asyl i Sverige?

– Man har fortfarande rätt att söka asyl där man befinner sig i detta fall i Danmark. Men det är en begränsning att söka i Sverige.

C kritiskt: Ett hafsverk

Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson är kritisk till införandet av id-kontroller. Han menar att beslutet är tagit för snabbt och att regeringen inte insett konsekvenserna av det.

– Detta är ett hafsverk och riskerar ge enorma konsekvenser, inte bara för de asylsökande, utan också för dem som pendlar och för Sveriges ekonomi på sikt.

Behövs inte andrum?

– Jo men för vem behövs andrummet? Det är massa av människor som flyr från kriget som gärna vill ha andrum men inte får det.

Hedin anser att det finns en massa olika möjligheter för samhället att ta emot de asylsökande.

– Det finns en massa saker man kan göra. Sveriges Kommuner och Landsting säger att det finns 40-50 kommuner som nått sin kapacitet men att det finns 200 kommuner som med rätt stöd från staten och med rätt verktyg kan göra mer.

”Kan åka taxi över Öresundsbron”

Hur ska man få andra EU-länder att ställa upp?

– Regeringen gör ett hyggligt att jobb att sätta press men den politiska acceptansen i EU är liten för detta. Men att andra länder inte tar ansvar får vi inte ta som intäkt för att inte ta vårt ansvar.

Ser du någon fara utifrån hur flyktingar nu kommer att bete sig?

– Man kommer att välja andra potentiellt mer riskfyllda vägar att ta sig till Sverige. Man kan tänka sig rangliga fritidsbåtar över Öresund.

– Än så länge tror jag man inte har täppt till den lucka i lagen som finns. Man kan åka taxi över Öresundsbron. Kan man göra det blir ju lagen verkningslös.

Centerpartiets Johan Hedin skriver i dag på opinion tillsammans med sina partikamrater Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson och Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet