Per Bolund MP Foto: SVT

”Det ska finnas en fungerande kontanthantering”

Publicerad

Flera storbanker vägrar att ta emot kundernas kontanter. Samtidigt lovar konsumentministern Per Bolund att lägga fram förslag för en fungerande kontanthantering.

– Det ska finnas en fungerande kontanthantering i samhället. De som inte vill använda den digitala tekniken ska kunna använda sina betaltjänster ändå, säger Per Bolund (MP).

Riksbanken kan komma att ansvara för kontanthanteringen

Konsumentministern hänvisar till en statlig utredning kring där ett av förslagen är att Riksbanken skulle kunna ha ett huvudansvar för kontanthanteringen. Något som han nu vill utreda.

– Det är en lösningen som nu ligger på bordet.

Funktionshindrade kan komma att drabbas hårdare

I utredningen står det även att: ”Avsikten med utredningens förslag är situationen för de enskilda åtminstone inte ska försämras” och att personer med bland annat funktionsnedsättningar kan drabbas hårdast till följd av utredningens förslag.

Enligt de förslag som presenteras i utredningen kommer utsatta grupper få betala mer i framtiden?

– Vi får titta vidare på utredningens förslag. Just nu är vi i en fas där sammanställer svaren och analyserar hur vi kan gå vidare.

”Bankerna tjänar bättre på kortbetalningar”

Föreningen Sveriges konsumenter menar att bankerna driver konsumenterna till att inte använda kontanter.

– De tjänar betydligt bättre på korthantering och betalning än vad de gör på kontantbetalningar, därför försöker de säga att det är drivet av konsumenterna. Vilket det inte är, säger Jan Bertoft generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

– Vi kommer titta på utredningsförslag och på de remisssynpunkter som kommit in. Sedan kommer regeringen att lägga fram förslag för att vi ska kunna få ett fungerade betalsystem för alla, säger Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.