Undersökning: Inget av blocken får egen majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Den förutsedda splittringen blev verklighet efter valet i Spanien. Inget parti eller block fick en tydlig majoritet. Valets vinnare ser ut att bli Socialdemokratiska PSOE med knappt 29 procents stöd när nästan alla röster har räknats.

Det blir ingen tydlig majoritet i valet, enligt preliminära valresultat. PSOE får med sitt resultat 123 mandat, med nästan 98 procent av rösterna räknade. Men det krävs 176 mandat för en majoritet i den nedre kammaren i Spaniens parlament, ”el congreso de los diputados”, som i praktiken tillsätter landets premiärminister.

Konservativa PP hade knappt 17 procents stöd – det sämsta resultatet i partiets historia.

Söndagens nyval är det tredje parlamentsvalet i Spanien på knappt fyra år. Det utlystes i februari, efter att den sittande regeringens budget fallit. Anledningen ska ha varit att premiärministern, Pedro Sánchez, inte velat gå med på en folkomröstning om självständighet i Katalonien.

– Sánchez tillträdde efter ett missförtroendevotum i juni förra året så han har suttit lite på nåder, sa Niklas Bremberg, Spanienkännare och statsvetare vid Utrikespolitiska institutet innan de första vallokalssiffrorna kom.

Hård vecka fram till valet

– Veckan fram till valet har varit hård och polemisk. Flera partier öppnade även upp för möjliga konstellationer, säger Christoffer Wendick, Europakorrespondent på plats i Madrid.

Vad säger de väljare du pratat med?

– De beskriver det som den stökigaste valspurten man minns och många är trötta på situationen, samtidigt tror man att det kommer vara en utdragen process att få en regering på plats.

Ingen klar majoritet

Partierna kämpar om de 350 mandat i det spanska parlamentets underhus, för att få majoritet krävs 176 mandat.

– Det går ganska bra för det sittande partiet PSOE, möjligt att det blir ett bättre val än 2016, och man pratar om 130 mandat i parlamentet, även om det är långt ifrån 176 som man behöver för majoritet, sade Niklas Bremberg till SVT Nyheter under kvällens valvaka.

Han säger vidare att Partido popular inte verkar göra ett speciellt bra val, men att det ändå verkar bli det andra största partiet. Det verkar också vara väldigt jämnt mellan de partier som kommer därefter, mittenhögerpartiet Ciudadanos och vänsterpartiet Unidos Podemos.

– Den stora nyheten inför det här valet är att det högernationalistiska partiet Vox möjligen skulle kunna komma in i parlamentet och allt tyder på det nu, säger han.

Varför tror du att Vox får så stort genomslag i valet nu?

– Vox har funnits ett tag men har inte riktigt brutit igenom förrän det här valet. Jag tror att det har att göra mycket krisen i Katalonien, säger Niklas Bremberg.

Siffror under kvällen bekräftar bilden

Valet präglas av stor osäkerhet då inget parti ser ut att få egen majoritet i parlamentet. En bild som bekräftades vid 20-tiden på söndagskvällen då En vallokalsundersökning som presenterades av spanska Rtce visade att inget av blocken troligtvis får 176.

– Om vi utgår från den här opinionsmätningen och hamnar någonstans här verkar det ändå som att Pedro Sánchez möjligen kommer kunna sitta kvar, beroende på hur det går för övriga potentiella samarbetspartners, säger Niklas Bremberg.

Dominans till 2015

Den spanska politiken dominerades fram till 2015 av PSOE och det konservativa partiet Partido Popular. Det spanska socialistpartiet, men sedan bröts traditionen och de populistiska partierna  Podemos, ett vänsterparti, samt Ciudadanos, ett liberalkonservativt.

Förra året tog PSOE åter regeringsmakten efter en missförtroendeomröstning mot premiärministern, Mariano Rajoy (PP).

Sedan vintern 2018 står tolv katalanska ledare står inför rätta i Madrid misstänkta för brott. Detta i samband med den olagliga folkomröstningen om självständighet i Katalonien i oktober 2017.

Omkring 37 miljoner röstberättigade spanjorer har haft möjlighet att rösta i söndagens val.

BAKGRUND: SPANSKA VAL

Sedan diktatorn Franco dog 1975 fick Spanien en demokratisk konstitution 1978.

Fram till 2015 dominerades spansk politik helt av socialistpartiet PSOE och konservativa Partido Popular. Men i valet det året gjorde två nya och populistiska partier bred entré i parlamentet: vänsterpartiet Podemos och liberalkonservativa Ciudadanos. Det ritade om spelplanen och sedan dess har landet haft svaga minoritetsregeringar.

I juni 2018 tog PSOE regeringsmakten efter en misstroendeomröstning mot premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy, där mindre katalanska och baskiska nationalistpartier röstade med PSOE.

I februari utlyste PSOE-ledaren Pedro Sánchez nyval sedan regeringens budget röstats ned i parlamentet – med de katalanska separatistpartiernas bistånd.

Nyvalet nu den 28 april innebär det tredje spanska parlamentsvalet på knappt fyra år (ordinarie val skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år). Valkampanjen kulminerar på fredag. Lördag är traditionellt tillägnad reflektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.