Detroit en spökstad efter konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att staden Detroit gick i konkurs, har livet där blivit svårare för de boende.

Bussar som aldrig kommer, en sophämtning som bara fungerar sporadiskt och gatlyktor som slocknat.

Vardagslivet i Detroit har bokstavligen blivit mörkare efter stadens konkurs – den största i USA:s historia.

– Det är så kaotiskt just nu. Jag funderar på att flytta härifrån, säger Gloria Swan.

Det är en sen eftermiddag, skymningen börjar falla och det är få människor som rör sig på Woodward Avenue. Det är ändå mer liv där än några kvarter bort där stora byggnader står tomma och övergivna.

Centrala Detroit är delvis rena spökstaden och har varit det i många år. Runt 78 000 fastigheter och 100 000 hem står tomma.

Detroit var under 1950-talet USA:s fjärde största stad och hade 1,8 miljoner invånare. I dag finns bara 700 000 kvar i en stad som 2012 toppade brottsstatistiken och för fjärde året i rad stämplades som USA:s farligaste.

Vanskötsel och korruption

Årtionden av finansiell vanskötsel och korruption ligger bakom konkursen som godkändes i början av december – den största enskilda kommunala kraschen i USA:s historia. Staden har motsvarande cirka 120 miljarder kronor i skulder och togs under tvångsförvaltning av delstaten Michigan i mars i år.

Detroitborna lider – på flera sätt

Först och främst den egna ekonomiska situationen. Gloria Swan, som väntar vid en busshållplats i centrala Detroit, tillhör inte de 16,2 procent som går arbetslösa, men många med jobb har fått acceptera lönesänkningar.

-Många flyttar, företagen förlorar intäkter och lönerna sjunker. Att få inkomsten att räcka till för att betala räkningarna och köpa mat. . . det är jättesvårt. Man lever från dag till dag, säger Swan som jobbar på ett rehabiliteringscenter.

Krånglande basservice

Vardagslivet präglas av konkursen. Kollektivtrafiken fungerar dåligt och förseningar är snarare regel än undantag. USA Today rapporterade under hösten att resenärer till och med förlorat sina jobb på grund av sen ankomst. 14 procent av alla bussavgångar var inställda under september.

Sophämtningen, som ska privatiseras i januari, sker med ojämna mellanrum.

I båda fallen spelar stans dåliga ekonomi in. Brist på mekaniker och reservdelar – vissa återförsäljare kräver betalning direkt – är orsaken.

Mindre än hälften av Detroits gatlyktor fungerar.

Politikerna pratar om att konkursen kan bli en nystart. Basservicen ska förbättras då resurser frigörs.

Gloria Swan, som bott i Detroit hela sitt liv:

-Detroit var förr en av de vackraste städerna du kunde komma till, men det har förfallit. Politikerna måste komma sams – i stället för att kämpa mot varandra – och försöka lösa problemen.

Fakta

Fakta om Detroit

Antal invånare: 701 475 (2012).

Historik: USA:s 18:e största stad. Under toppåren på 1950-talet var invånarantalet 1,8 miljoner, Detroit var då fjärde största staden i USA. Kallas för Motor City som den amerikanska bilindustrins centrum och Motown för sin musikindustri.

Svenskkoppling: Nio svenskar spelar i stans stolta ishockeylag, NHL-klubben Detroit Red Wings.

Ekonomin: Decennier av ekonomisk misskötsel och korruption ledde till den konkurs som godkändes i december. En analys gjord av Detroit Free Press visar bland annat att stadens intäkter 2009 (1,3 miljarder dollar) låg på samma nivå som 1952 med inflationen inräknad.

Det händer nu: Stadens tvångsförvaltare Kevyn Orr har sagt att han i januari ska presentera en omstruktureringsplan. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.