Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vägg och delar av moskén kollapsade av explosionen. Många har dött eller skadats. Foto: Bilwal Arbab/RPA/TT

Dödssiffran stiger efter moskédåd i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 100 människor har mist livet efter den massiva explosion som slet sönder en moské i Peshawar i norra Pakistan på måndagen. Dödssiffran befaras stiga ytterligare, rapporterar AP.

– Nu på morgonen ska vi ta bort den sista delen av det kollapsade taket så att vi kan komma åt fler kroppar. Men vi har inte längre något hopp om att hitta överlevande, säger Bilal Ahmad Faizi, talesperson för en räddningsorganisation, till AFP.

Den drabbade moskén ligger i anslutning till ett polishögkvarter, alltså i ett extra hårt bevakat område i Peshawar. Många bedjande antas vara poliser. Totalt tros mellan 300 och 400 personer ha varit där.

Polisen Shahid Ali berättar att det exploderade just då imamen hade inlett sin predikan. Han sprang ut ur byggnaden medan svart rök började sprida sig.

– Människors skrik ekar ännu inuti mitt huvud. Människor skrek efter hjälp, säger Ali till AFP.

Uppgifter om antalet skadade har varierat i olika myndighetsutsagor och medierapporter. Enligt nyhetsbyrån AP skadades minst 225 personer i explosionen.

Gränsen till Afghanistan

Peshawar ligger nära gränsen till Afghanistan och är huvudstad i det som tidigare kallades självstyrande stamområden – sedan länge konfliktfyllda trakter.

En befälhavare för de pakistanska talibanerna tog inledningsvis på sig ansvaret för dådet.

Men gruppens talesperson distanserade sig senare från bombningen och hävdade att de inte riktade in sig på moskéer och religiösa platser, utan att kommentera varför befälhavaren hade tagit på sig dådet.

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har deras gelikar i grannlandet begått fler våldsdåd, enligt myndigheterna. I november förra året avslutade de pakistanska talibanerna en formell vapenvila som hade rått mellan dem och den pakistanska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.