Ledare för domedagssekt avrättad – låg bakom attack i tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Sektledaren Shoko Asahara som låg bakom attacken i Tokyos tunnelbana som dödade 13 och skadade tusentals människor har avrättats i Japan.

Shoko Asahara, född Chizuo Matsumoto, bildade domedagssekten Aum Shinrikyo i mitten av 80-talet. Nu har han avrättats genom hängning efter att ha dömts för att ha legat bakom eller deltagit i 13 brott, bland annat attacken i Tokyos tunnelbana som dödade 13 personer. Utöver Asahara avrättades fem andra sektmedlemmar natten mot fredagen svensk tid.

Bildades på 80-talet

Sekten Aum Shinrikyo bildades på 1980-talet och blandar buddhistiska och hinduiska läror med domedagsprofetior. Attacken mot Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995 lamslog den japanska huvudstaden och gjorde sekten ökänd världen över.

Sarin, en nervgas som ursprungligen tagits fram i Nazityskland, släpptes ut i flytande form i fem vagnar på olika platser i tunnelbanenätverket mitt under morgonrusning. Först spreds en lukt som påminner om den från lösningsmedel, men snart började pendlarna att hosta okontrollerat, berättar Sakae Ito, som reste på den fullpackade Hibiya-linjen den dagen.

– Vätskan spred sig på golvet mitt i vagnen, folk kollapsade i sina säten. En man lutade sig mot en stolpe, hans skjorta var öppen och kroppsvätskor läckte ut, säger han.

Försvaret kallades in

Polisen gick ut med en varning vid 8-tiden och paniken spreds snabbt – tunnelbaneanställda skrek på folk att evakuera och människor låg i kramper på vagnsgolven.

Japanska försvaret kallades in, iförda skyddskläder och gasmasker tog man sig ner i tunnelbanesystemet för att hjälpa skadade.

Japanska myndigheter hade redan före attacken oroats av domedagssekten och nu stormades dess huvudkontor. Asahara och flera andra sektmedlemmar greps.

Tunnelbaneattacken var kulmen på en serie allvarliga brott man utförde, 1994 användes saringas i en stad utanför Nagano och åtta personer dödades.

Totalt har tretton medlemmar dömts till döden för brotten.

Aktiva medlemmar

Den japanska kabinettsekreteraren Yoshihide Suga säger nu till pressen att man vidtar försiktighetsåtgärder på grund av risken för vedergällningar.

Gruppen bytte för några år sedan namn till Aleph och har än i dag aktiva medlemmar. Hur många som tillhör sekten är oklart men antalet uppskattades till cirka 1 500 häromåret om man dessutom räknade in medlemmarna i Hikari no Wa (Cirkeln av regnbågsljus), som grundades av en tidigare talesperson för Aum Shinrikyo.

Fakta: Gasattacken

Den 20 mars 1995 chockades världen av nyheten att domedagssekten Aum Shinrikyo genomfört en attack med den lättflyktiga nervgasen sarin i Tokyos tunnelbana.

Fem av sektledaren Shoko Asaharas lärjungar spred gasen genom att kliva ombord på fem olika tunnelbanetåg med plastpåsar innehållande flytande sarin. Påsarna smusslades ned under säten och sedan användes paraplyer för att sticka hål på dem.

Uppemot 6 000 människor exponerades för nervgasen. Över 3 000 uppsökte sjukhus. Tolv dog

Sarin är dödligt och lätt att tillverka, och användes bland annat av den forne irakiske diktatorn Saddam Hussein mot sitt eget folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.