Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blir helgens väder – se meteorolog Onni Mikkolas prognos Foto: Johan Nilsson, TT / SVT Vader

Dunder och brak inledde juli på flera håll – nu blir det svalare

Publicerad

Morgonpigga gotlänningar och stockholmare vaknade till åska. Även i Norrlands inland har det mullrat. Juli kommer inledningsvis att bjuda på svalare och ostadigare väder i hela landet.

– Den senaste veckans värmebölja sjunger på sin sista vers, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det högtryck som gav värmen över midsommarhelgen och den senaste veckan har nu gett vika. Varm och fuktig luft som kommer in från södra Europa har skapat en slags fuktkorridor.

– Avstampet för juli var flera åskväder i morse med dunder och brak. När det blir väldigt varm luft med hög fuktighet då smäller det. Det har även dundrat långt upp över delar av Norrlands inland, säger Nitzan Cohen.

– Nu blir det lite mer sedvanligt svenskt sommarväder

Svalare

– I Sverige ersätts värmen av temperaturer som kommer att ligga någonstans runt det som är lägre än vad som är normalt för den här tiden på sommaren, säger långvädersexperten Nitzan Cohen.

Månadsöversikt för juli | SVT Nyheter

– I  första halvan av juli blir det begränsat med temperaturer som sticker iväg långt över 20 grader och definitivt inte över 25, säger han.

– Möjligtvis blir det varmare någon enstaka dag på någon enstaka plats.

Varmare i andra halvan av juli

I andra halvan av månaden kan det bli både varmare och torrare över hela landet om det högtryck som är på väg mot de brittiska öarna senare rör sig in över Skandinavien.

– Men det är svårt att uttala sig om när exakt det blir varmare och torrare. Det kan ta lite tid, säger Nitzan Cohen.

– Mot slutet av juli väntas det åter igen kunna bli varmt och fuktigt med en del åska. Men det ligger så pass långt fram i tid att det är svårt att förutsäga med hög säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.