Dystert resultat för tyskt vaccin – Bergström: ”Skulle ändå komma för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska vaccinet Curevac ger mindre än 50 procent skydd mot covid-19, enligt en preliminär studie. Sverige var ett av de länder som skulle ha fått leveranser av Curevac, men enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström har det negativa beskedet mycket liten effekt för svensk del.

Tidigt på torsdagmorgonen kom beskedet: covid-19-vaccinet från det tyska läkemedelsbolaget Curevac ger bara 47 procent skydd mot covid-19, enligt en preliminär studie med 40 000 deltagare.

Resultatet innebär att det nu är osäkert om Europeiska läkemedelsmyndigheten kommer att ge grönt ljus till vaccinet. EU, och därmed Sverige, träffade i november ett avtal med Curevac som gäller upp till 405 miljoner doser. Men att leveranserna av det tyska vaccinet nu riskerar att utebli är inget som kommer att påverka den svenska vaccinationsplanen, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Coronapandemin

– Det betyder antagligen ingenting eftersom de här vaccinen ändå skulle komma för sent, säger Bergström till SVT Morgonstudion.

Bergström: Hoppas vi slipper

Han pekar framför allt på att Curevac-vaccinet, med cirka 80 000 doser i ett första skede, inte skulle ha anlänt till Sverige förrän i augusti. Som jämförelse beräknas totalt drygt 2,7 miljoner vaccindoser, från Moderna och Pfizer/Biontech, levereras till svensk mark i juni.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer dessutom den svenska vaccinationsgraden att ligga på omkring 75 procent redan i slutet av juli, säger Bergström.

– I ett sådant läge behöver vi inte Curevac.

Vaccinsamordnaren säger också att Sverige just nu har avtal som innebär att alla svenskar kan vaccineras tre till fyra gånger om året.

– Men det hoppas jag att vi slipper av många skäl, inte minst på grund av att vi  dela med oss (av vaccin) till hela världen.

Hör mer om hur Richard Bergström ser på Curevac-beskedet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet