Den unge man som är gripen för mord och moskéangreppet i norska Bærum i rätten på måndagen. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Efter polisförhören – nu erkänner misstänkta terroristen

Uppdaterad
Publicerad

Först vägrade han prata med polisen. Men efter förhören under fredagen har nu den 21-årige misstänkta terroristen erkänt både dådet mot moskén och mordet på sin styvsyster.

– Han vill ge en förklaring och han kände att han var redo för det nu, säger hans advokat Unni Fries enligt NRK.

Det var under torsdagen som den misstänkte terroristens advokat gick ut med att 21-åringen nu var beredd att prata. Fram tills dess hade han inte velat säga någonting under polisförhören.

Erkänner faktiska förhållanden

Under fredagen hölls därför nya förhör – och då erkände 21-åringen.

Moskéattacken i Norge

– Han erkänner de faktiska förhållandena. Men han har än så länge inte tagit ställning till straffansvar. Hans förklaring är en viktig del av den fortsatta utredningen, säger Pål-Fredrik Hjort Kraby på den norska polisen.

Advokaten vill inte ge någon närmare förklaring till varför 21-åringen nu har valt att prata.

– Mitt intryck är att han helt frivilligt valde att göra det här. Han vill ge en förklaring och kände att han var redo för det nu, säger hans advokat Unni Fries enligt NRK.

Övermannades av moskébesökare

Det var i lördags som 21-åringen slog till mot moskén i Bärum. Han bar skyddsväst, två vapen och en kamera. Flera skott ska ha avlossats men 21-åringen övermannades av moskébesökare innan någon skadades allvarligt.

Efter dådet i moskén hittades hans 17-åriga styvsyster död i deras gemensamma hem. 21-åringen misstänks både för terrordådet i moskén och för mordet på sin styvsyster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet