Foto: AP/TT, Skärmdump från Twitch

Efter speljättens drag: Nu är pingisemojin symbol för Hongkong-protesterna

Publicerad

Spelföretaget Blizzard portade ett e-sportproffs efter att han genomfört en aktion till stöd för Hongkong-protesterna. Nu slår gamers världen över tillbaka – med hjälp av pingis-emojin.

Under en livesänd intervju efter en match tog Hearthstone-proffset Chung Ng Wai, mer känd under namnet Blitzchung, tillfället i akt att stötta Hongkong-protesterna.

”Befria Hongkong” ropade han ut iförd skidglasögon och gasmask som ofta bärs av demonstranterna i Hongkong.

De två kommentatorerna som intervjuade Blitzchung verkade vara förberedda på vad som skulle komma. ”Säg dina åtta ord nu” säger de till honom innan de lämnar över ordet och böjer ner sina huvuden mot bordet.

Portades och fråntogs prispengar

Reaktionen från Blizzard, som ligger bakom bland annat World of Warcraft, Overwatch och Hearthstone, kom under tisdagen: Blitzchung portas från turneringen Grandmasters, fråntas sina intjänade prispengar och får inte delta i tävlingsinriktad Hearthstone på ett år.

De två kommentatorerna som genomförde intervjun har även de fått sparken.

Företaget hänvisar till en regel som förbjuder spelarna att agera på ett sätt som kan ”förolämpa delar av allmänheten” eller ”skada förtroendet för Blizzard”.

Företaget har även raderat videon av händelsen.

”Spam this pong to free hong kong”

Stora delar av gamingcommunityn har upprörts av Blizzards agerande. Under hashtagen #BoycottBlizzard samlas missnöjda fans som menar att det amerikanska företaget går Kinas ärenden.

En del visar upp bilder på hur de avaktiverar sina spelkonton i protest. Andra redigerar in Kinas ledare Xi Jinpings ansikte på kända Blizzard-figurer.

Mark Kern, medskapare till World of Warcraft, tar avstånd från sin förra arbetsgivare. Foto: Twitter

Samtidigt har en ramsa innefattande pingisemojis blivit väldigt populär på streamingsajten Twitch. ”SPAM THIS PONG TO FREE HONG KONG” har användarna börjat skandera i chattfälten med ett pingisracket mellan varje ord.

Så här såg chatten ut under Overwatch Contenders. Foto: Skärmdump

Ramsan är en ny tappning av ett rimformat som brukar användas i e-sportsammanhang för att heja fram sitt lag.

Ångrar inget

Blitzchung själv blev inte förvånad över Blizzards agerande, berättar han för AFP.

– Jag ångrar inte det jag sa. Jag hoppas att min aktion kan inspirera andra gamers som jag att fortsätta stödja rörelsen i Hongkong, säger han till nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.