1,1 miljoner får höjd skatt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler ska betala statlig inkomstskatt från årsskiftet. Totalt
höjs skatten med två miljarder kronor. Förslaget får skarp kritik från flera håll.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att skatten inte skulle höjas för vanliga inkomsttagare. Men nu föreslår regeringen att gränsen för när statliga inkomstskatt sänks. Alla som tjänar mer än 35.000 kronor i månaden ska omfattas.

Det betyder att 72.000 fler löntagare får betala statlig inkomstskatt och att totalt 1,1 miljoner lönetagare får höjd skatt med 1.680 kronor per år. Det visar regeringens egna beräkningar.

Facklig kritik

Förslaget väntas öka statens skatteintäkter med nära två miljarder kronor per år, men det möter kritik från akademikerfacket Saco och tjänstemännens TCO.

– Det minskar antalet arbetade timmar i ekonomin, det minskar drivkraften till att byta jobb, till att ta på sig chefsansvar och drivkrafterna till högre utbildning, säger Robert Boije, samhällspolitisk chef på Saco.

Han menar att den samhällsekonomiska vinsten av skattehöjningen är liten.

– Jag tror att den har väldigt små effekter på det de vill åstadkomma, både på de offentliga finanserna och på inkomstfördelningen. Jag tror att det mest har negativa effekter på samhällsekonomin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer