Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
AB Volvos med vd Martin Lundstedt gjorde en vinst på drygt 12 miljarder kronor det sista kvartalet 2020. Nu återinför bolaget aktieutdelningen, trots att man tagit emot statligt permitteringsstöd. Foto: TT

Miljardvinst för AB Volvo under fjärde kvartalet

Uppdaterad
Publicerad

AB Volvo verkar ha klarat sig helskinnade genom coronakrisen. Det visar bolagets delårsrapport, som släpptes nu på onsdagmorgonen. Aktieägarna får också en rejäl utdelning som kompensation för att den drogs in förra året, då bolaget tog emot statligt miljardstöd.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en rörelsevinst på drygt 12 miljarder kronor för årets fjärde kvartal. Trots pandemin och alla problem den orsakat är det 2,8 miljarder mer än fjolårets vinst samma period.

Volvos aktiekurs steg också i den inledande handeln på börsen, men föll sedan tillbaka något.

”Går för högtryck”

– Volvo har klarat sig mycket bättre än vad det såg ut som i våras. Efterfrågan på lastbilar är stor och fabrikerna går för högtryck igen. Det enda som inte verkar ha lyft riktigt ännu är busstillverkningen, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Några ytterligare personalneddragningar ser det inte ut att bli, tvärtom talar Volvo nu om att nyanställa. Omsättningen fjärde kvartalet föll visserligen något, men samtidigt fick koncernen ny fart på orderingången med många nya beställningar.

– Vi är förvånade över hastigheten i återhämtningen, säger vd Martin Lundstedt.

Att Volvo kan summera pandemiåret  2020 som ”starkt” beror enligt vd på att bolaget varit snabba på att ställa om.

– Vi har jobbat väldigt intensivt i koncernen med att skapa flexibilitetslösningar. Hela organisationer har gjort ett bra jobb när det gäller följsamhet.

Miljardregn över aktieägarna

AB Volvos styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på totalt 15 kronor per aktie, fördelat på sex kronor i ordinarie utdelning och nio kronor i extrautdelning.

I fjol ställdes utdelningen in, bland annat som en följd av att koncernen tog emot mer än en miljard kronor i statligt permitteringsstöd när coronakrisen slog till och Volvos fabriker stod stilla ett tag.

– Ett halvår senare tänker man dela ut 30 miljarder kronor till aktieägarna. Det är pengar som delvis kommer från skattebetalarna. Många tycker det är upprörande, men det är enligt reglerna, säger Kristina Lagerström.

Volvos vd Martin Lundstedt:

– Regeringen satte in ett brett stöd med permitteringssystemet. Det bör ses som ett samlat stöd till samhällsekonomin, inte bara till företagen. Med facit i hand ser vi att det har fungerat på ett sätt som varit bra för svenska jobb, svensk arbetsmarknad och inte minst för svensk ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer