Airbnb ska nu börja följa EU:s konsumentlagstiftning och tydligare visa boendens slutpriser på sin hemsida. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT, Henrik Montgomery/TT

Airbnb går med på EU-kraven – ska visa tydligare pris

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsuthyrningsplattformen Airbnb har gått med på att börja följa EU:s konsumentlagstiftning. Nu måste företaget bland annat visa totalkostnaderna, inklusive obligatoriska serviceavgifter och lokala skatter, för sina boendeerbjudanden redan på första sidan.

– Det har blivit lätt att jämföra och boka boende på nätet, men nu kan konsumenterna också lita på att priset som visas först verkligen är det som gäller, säger Věra Jourová, EU:s konsumentkommissionär, i ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen.

– Från och med i sommar slipper Europas konsumenter överraskningsavgifter när de bokar semesterboendet.

Airbnb har tillmötesgått de krav EU-kommissionen ställt på att de ska anpassa sina användarvillkor till EU:s konsumentlagstiftning. Utöver att totalpriset nu ska redovisas på första sidan har uthyrningsplattformen också gått med på att tydliggöra om boendet erbjuds av en privat eller kommersiell värd.

Ska informera om tvistlösning

Sajten ska också synligt länka till EU:s tvistlösningswebbplats, så kallad ODR, och ge nödvändig information om tivstlösning på sin hemsida. Det ska även tydligt framgå hur man kan väcka talan mot Airbnb vid domstolen i sitt eget hemland och företaget förbinder sig att inte ändra avtalsvillkor utan att i förväg informera användarna och ge dem möjlighet att häva avtalet.

Věra Jourová säger att hon är nöjd med att bolaget samarbetat med kommissionen och hoppas att fler följer deras exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer