Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagare kallar till möte om extremräntor

Publicerad

Åklagarmyndigheten kallar till möte med Konsumentverket för att reda ut vem som har ansvar för att förhindra alltför höga räntor på lån.

Kredit 365 har en effektiv ränta på 23 707 procent för ett lån på 1 000 kronor. Men trots att det finns en ockerlag som ska förhindra alltför höga räntor på lån har bara ett fall lett till åtal på 17 år. Det kunde SVT avslöja i går.

En orsak till att ingen fälls för ocker kan vara att det inte är klart vem som har ansvar för frågan. Nu har åklagarmyndigheten kallar Konsumentverket till ett möte för att reda ut ansvarsfrågan.

–Med anledning av uppgifterna i SVT har jag tagit initiativ till att vi ska träffa Konsumentverket för att diskutera hur vi ser på varandras roller och hur de arbetar med den här typen av frågor, säger Thomas Häggström, överåklagare vid åklagarmyndighetens avdelning för bland annat eko- och skattebrott, till SVT.

Enligt Thomas Häggström är tiden för mötet inte bestämd ännu, men tanken är att det ska ske ”inom en inte alltför avlägsen tid.”

–Förhoppningen är att vi ska ha rutiner och rätt förväntningar på hur vi ska se på den här typen av förteelser. Jag vill förhöra mig om hur Konsumentverket ser på sin roll, säger han till SVT.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson sade till SVT i går att det inte är verkets huvuduppgift att polisanmäla brott.

–Ockerränta är ett brott. Och vi är ingen polisanmälningsmyndighet. Det är en uppgift för polis och åklagare, sade han.

Har du tagit snabblån och råkat illa ut? Kontakta SVT Nyheter! Du kan självklart vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet