Joacim Olson och Birgitte Bonnesen. Foto: TT

Aktiespararnas vd: ”Om medieuppgifterna stämmer måste Bonnesen avgå”

Publicerad

Aktiespararna har under fredagen haft ett möte och enats om ett antal tuffa slutsatser.
– Om uppgifterna om en intern rapport som pekar på problem med misstänkt penningtvätt stämmer, så har Birgitte Bonnesen medvetet vilselett marknaden. Då måste hon avgå, säger vd:n Joacim Olsson till SVT.

Man menar att Bonnesen varken kan beviljas ansvarsfrihet eller sitta kvar om uppgifterna stämmer.

Att försök till penningtvätt sker kan vara oundvikligt, menar Aktiespararna. Det allvarliga är om man mörkar omfattningen för marknaden, så som man uppfattar att Birgitte Bonnesen gjort vid upprepade tillfällen i höstas.

Vill inte ge ansvarsfrihet till styrelsen

Man vill inte heller att styrelsen ska få ansvarsfrihet, om den haft kännedom om den interna rapporten, och ändå låtit bankledningen kommunicera att inga misstänkta kunder hittats och att allt var frid och fröjd. Enligt DI ska styrelsen haft kännedom om uppgifterna.

– Det är oerhört allvarliga uppgifter som kommer fram nu. Jag är djupt bekymrad över att man inte varit transparent, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

”Kommer kräva oberoende granskning”

Aktiespararnas vd Joacim Olson riktar dessutom stark tveksamhet mot storägarna i Folksam och Sparbankernas förening, som tillsatt en extern utredning. Han menar att den inte blir oberoende så länge den beställts av bankens ledning och de huvudägare som redan sagt sig vilja ge ansvarsfrihet till både vd och styrelse.

– Vi tycker inte det känns som att dessa storägare vill ha alla kort på bordet i vad man vetat och vad man sagt. Därför kommer vi på bolagsstämman att kräva en granskning av en oberoende bolagsman, säger Joacim Olsson.

Det kräver stöd av minst 10 procent av rösterna på en bolagsstämma, och innebär att resurser avsätts till en granskare som inte är beställd av bolagets ledning eller styrelse. Därför skulle det innebära en mer själständig utredning än den externa utredning som banken redan beställt.

Folksam: Kommer ta ställning till nya uppgifter

Folksam säger till SVT att frågan om ansvarsfrihet för styrelsen och vd:n i Swedbank inte är slutgiltigt bestämd förrän den externa utredningen som beställts har presenterats.

– Kommer det nya uppgifter från Finansinspektionen eller en extern granskare så tar vi självklart ställning till det, säger Carina Lundberg Markow till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet