Erik Thedéen.

Regeringen: ”Vi skulle ha upptäckt detta”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen erkänner utan omsvep att ersättningarna till SJ:s ordförande Jan Sundling inte följer statens regelverk. Nu ska samtliga ledamöter i alla statliga styrelser gås igenom.

Flera pressekreterare på finansdepartementet och näringsdepartementet försökte länge bolla SVT:s frågor mellan varandra. Men när till sist Erik Thedéen, moderat statssekreterare hos finansmarknadsministern, ställer upp på en intervju så lägger han sig omedelbart väldigt platt.

– Jag beklagar att det blivit fel, det här är inte förenligt med regelverket, säger han.

Jan Sundling har alltså en halvtidsanställning med lön från näringsdepartementet. Dessutom får han ut tre olika styrelsearvoden från staten; från SJ, Sjöfartsverket och Vectura.

Reglerna säger att man inte skall få något extra styrelsearvode från statliga uppdrag om man redan har en anställning på regeringskansliet.

Statssekreteraren säger att regelverket främst är till för att gälla de personer på departementen som har i uppdrag att sköta de statliga företagen – och där det ibland ingår i jobbet att sitta i statliga styrelser. De skall inte få betalt flera gånger.

I den bemärkelsen är Jan Sundling ett särfall. Hans uppdrag åt regeringen är ett internationellt uppdrag att diskutera en godskorridor genom Europa.

Får 570.000 kronor i styrelsearvoden

Men reglerna är tydliga och tar ingen hänsyn till att det bara är en halvtidstjänst Jan Sundling har. Sundling tjänar en halv miljon om året i lön. Och får ovanpå det ut statliga styrelsearvoden, på 570.000, pengar som han enligt regelverket inte borde ha rätt till.

– Ja, regelverket är tydligt, man får inte vara anställd i regeringskansliet och uppbära styrelseersättning, så i den meningen har han fått pengar han inte har rätt till. Om det sedan innebär att han gjort juridiskt fel, det måste vi gå till botten med, säger Erik Thedéen till SVT.

”Vi skulle upptäckt detta”

Statssekreteraren säger att regeringen skall utreda om Sundling måste betala tillbaka några pengar, men han är också mycket självkritiskt och understryker att det vilar ett stort ansvar på ägarna, alltså staten, att se till att regelverket efterlevs.

– Jag menar att vi har ett betydande ansvar, han kan ha ett visst ansvar, men vi har ett betydande ansvar. Vi skulle upptäckt detta, och det har vi inte gjort.

Lönerna granskas

Regeringen kommer också efter SVT:s granskning gå igenom samtliga ledamöter i alla statliga styrelser för att säkerställa att det inte blivit fler fel.

– Jag kan inte utesluta att det finns fler fall som Jan Sundling, säger han. Men det skall vi gå till botten med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SJ-chefens dubbla ersättningar

Mer i ämnet