Foto: TT

Alla varningsklockor borde ringt – långt tidigare

Publicerad
ANALYS ·

Tror du att fonder som förvaltas från utlandet och som säljs på statliga Premiepensionsmyndighetens fondtorg är godkända av myndigheten själv eller kontrollerade av finansinspektionen?
Fel, fel, fel.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Nej, i stället förlitar sig svenska myndigheter på att andra europeiska finansinspektioner gör sin hemläxa. Det visade sig stå svenska sparare dyrt.

Nu rullas en fondhärva av sällan skådat slag upp. När det gäller Falcon Funds, som har sin hemvist på Malta, verkar nämligen den maltesiska finansinspektionens tillsyn ha brustit rejält. Där misstänks en svensk finansman först ha lurat svenska kunder på sina bank-id i en fondbytarhärva, samtidigt som han företrätt fonderna. Pengarna i fonderna tros dessutom ha investerats i finansmannens privata bolag.

Konsekvensen: 22.000 pensionssparare kan få lägre pension och det är oklart hur mycket av de 1,75 miljarder kronor som finns kvar att rädda. 1,5 miljarder anses vara ”illikvida innehav”, det vill säga fondinnehav som det är svårt att få ut några pengar från.

Hur kan då detta hända?

Hur kan fondsparare först bli av med sina bank-id utan att det är något brottsligt? Hur kan samma person som först lurat de svenska kunderna sedan företräda fonderna och slussa vidare pengarna till privata bolag?

Först nu ska det utredas

Alla varningsklockor, väckarklockor, digitala alarm borde ha ringt någonstans långt tidigare.  

Nu ska premiepensionsmyndigheten (PPM) utreda om det går att ställa krav på de fonder som får marknadsföra sig på PPM-fondtorget. Lite för lite, lite för sent.

Finansinspektionen har i nuläget inget krav på sig att granska fonder med juridiskt säte i utlandet. Det handlar om 115 investerade pensionsmiljarder. Samtidigt som PPM och politikerna precis insett allvaret för svenska fondsparare är det sannolikt just nu det lättare att öppna en fond för svenska pensionssparare på Malta än en korvkiosk i Mariestad. I en kommun finns ju i alla fall livsmedelsinspektörer som kollar att det som saluförs är tjänligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.