Foto: TT

Kammarrätten häver avstängningen – nu går det att sälja Allra-fonder

Uppdaterad
Publicerad

Efter att skandalbolaget Allra kastades ut från premiepensionssystemet har spararnas pengar – 16 miljarder kronor – varit inlåsta.Nu har Kammarrätten beslutat att häva avstängningen av bolaget från fondtorget och nu har Allra inte längre kontroll över pengarna.

PPM-bolaget Allra har vägrat att betala tillbaka de 16 miljarder kronor av svenska pensionspengar som finns kvar i deras fonder och sedan dess har spararnas pengar varit inlåsta.

Pensionsmyndigheten har tidigare sagt att man tror att man kommer att få tillbaks de 16 miljarderna av pensionsspararnas pengar, då tillgångarna finns i likvida – säljbara – tillgångar.

Viss oro

Det har hela tiden funnits en möjlighet att byta fond även om Allra har varit avstängd från fondtorget. Med en enda hake – pengarna flyttas inte förrän Pensionsmyndighetens säljorder går igenom.

Men i och med att det finns misstankar om brott har det ändå funnits en viss oro för spararnas pengar.

Kan ta några dagar

Nu har Kammarrätten beslutat att häva avstängningen av bolaget från fondtorget, vilket innebär att om sparare nu väljer att byta fonder så byter även deras pengar ägare – och Allra har inte längre kontroll över de 16 miljarderna.

Det kan fortfarande ta några dagar innan flytten av pengar går igenom, Pensionsmyndigheten jobbar just nu med att lösa den tekniska biten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.