Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När tar inflationen slut? Hör SVT:s ekonomikommentator i klippet. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

”Värsta inflationsfebern kan vara på väg att släppa”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ekonomin åkte in på akuten för plötslig inflationsattack. Nu kommer tecken på att läget stabiliserats. Men frågan är vilken medicin som kan sättas in mot det stora problemet – elchocken?   

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Råvarupriser som olja och vete har kommit ned betydligt sedan toppen i mars. Råvaror för mat har fallit fem månader i rad, enligt FN-organet FAO:s senaste Food Price Index. Oljepriset trendar nedåt, för tredje månaden i rad. I fredags kom bensinpriset ned till lägsta nivån sedan början av februari.  

Det lättar inflationstrycket. Samtidigt har en del av flaskhalsarna i transporter av varor som var kvar efter pandemins nedstängningar börjat släppa så att utbudet kommit ikapp efterfrågan. Det lättar också inflationstrycket.

”Fortsatta räntehöjningar stundar”  

Men, fortfarande är elpriserna extremt höga här i Europa på grund av det höga gaspriset på kontinenten och det pressar upp inflationen till historiskt höga nivåer. Eurostat räknar med att inflationen i euroområdet var 9,1 procent i augusti.  

Det tvingar centralbankerna till fortsatta räntehöjningar som behöver vara kraftiga, åtminstone till en början, för att vända marknadspsykologin så att vi inte fastnar i höga inflationsförväntningar och tror att stigande priser är här för att stanna.  

Hög ränta minskar efterfrågan på varor och tjänster, det blir ju dyrare att finansiera investeringar och vi får mindre i plånboken att handla för, vilket bromsar ekonomin och leder till lågkonjunktur. Det leder i sin tur till lägre inflation. Är tanken i alla fall.

”Patienten under konstant observation”

Hur det spelar ut i verkligheten, är en annan sak i en sådan rörig situation vi befinner oss i just nu med osäkerhet kring krigets utveckling och frågetecken kring hur mycket mer Putin kan tänka sig att strypa gasförsäljningen till Europa.  

Den värsta inflationsfebern kan alltså vara på väg att släppa, men energipriserna är fortfarande på en farligt hög nivå. Frågan är om EU:s energiministrar kan lyckas operera bort gasen från elpriset när de går sin rond i Bryssel nästa helg. Tills vidare kvarstår patienten under konstant observation. 

Det vi konsumenter i alla fall bör vara observanta på är att vi inte börjar tänka att ”allt blir dyrare”, för då blir det en självuppfyllande profetia och priser kan fortsätta höjas omotiverat mycket utan att vi protesterar.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.