Till vänster Li Shufu, huvudägare av Zheijang Geely-koncernen som äger Volvo Cars. Till höger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd. Foto: AP/TT

Allt fler svenska företag i kinesisk ägo

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har undersökt kinesiska bolagsförvärv i Sverige. Kartläggningen, som är den första av sitt slag, visar att kinesiska investeringar i svenska bolag ökat betydligt de senaste åren.

I kartläggningen har FOI identifierat 51 svenska företag som numera är majoritetsägda av kinesiska bolag, och 14 där de köpt till sig minoritetsposter. Bland de företag som helt eller delvis köpts upp av kinesiska investerare finns Volvo, Spotify, elbilsutvecklaren Nevs och Nordic Cinema Group, som äger Filmstaden. Majoriteten av investeringarna har gjorts sedan 2014, och 2017 var aktiviteten som högst.

De flesta förvärv sker i bolag verksamma inom fem områden: elektronik, fordonsindustri, hälsa och bioteknologi, industriella produktioner och maskiner samt informations- och kommunikationsteknologi. Dessa har pekats ut som viktiga fokusområden för den kinesiska staten i landets nationella industriplan ”Made in China 2025”.

Kan finnas mörkertal

FOI konstaterar att totalt över 1 000 bolag i Sverige kontrolleras av kinesiska medborgare. Kartläggningen omfattar dock inte bolag som grundats i Sverige av kinesiska ägare – bara redan existerande svenska bolag som kinesiska investerare köpt in sig i.

Slutligen tillägger FOI att mörkertalet vad gäller kinesiskt bolagsägande i Sverige potentiellt kan vara stort, då de inte kunnat samla in och analysera all nödvändig data, och efterlyser uppföljande granskningar på området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer