Unga känner ett behov av att själva spara till pension och andra längre sparmål. Foto: Thomas Brun/TT, Isabell Höjman/TT

Allt fler unga sparar till pensionen – men på ”fel” sätt

Uppdaterad
Publicerad

Flera undersökningar visar på samma trend: Unga känner ett behov av att själva spara till pension och andra längre sparmål som att köpa egen bostad. Men många sparar på fel sätt, varnar experter.

De senaste två åren har andelen 18-24-åringar som svarat att de sparar själv till pensionen ökat från 24 till 41 procent i Pensionsmyndighetens egna undersökningar bland svenska folket.  

– Men det viktigaste för ungas framtida pension är att ha ett jobb, och se till att via arbetsgivaren få tjänstepension, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.  

Tendensen att ändå spara själv går igen i flera andra enkäter som gjorts nyligen. En undersökning som Nordea gjort visar att en större andel unga börjar spara tidigt jämfört med tidigare generationer.  

– Dagens unga är mer medvetna om behovet av att spara. Bostadsfrågan är ju en källa till oro för unga och det är också ett av de starkaste motiven till att man börjar spara, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.  

Sparkontot vanligast 

Mätningen visar också att sparkontot är den vanligaste sparformen, särskilt hos unga, vilket bekräftas av en enkät Sifo gjorde för Unga Aktiesparare och Swedbank 2018. Enligt den lägger tre av fyra unga som sparar, pengarna på ett konto i banken.

Inte så bra, om det är långsiktigt sparande, menar Tove Zander, vd Unga Aktiesparare.  

– Det hänger ihop med att bara en tredjedel kan förklara ränta-på-ränta, som är magin med pengar som växer av sig självt tack vare räntan på avkastningen. Med månadssparandet på börsen växer det säkerligen mer på 20 år än med pengarna på bankkontot.  

Rädd för förlust 

Elin Helander, forskningschef hos spartjänsten Dreams, har tittat närmare på varför sparkontot, som ju ger så dålig ränta, ändå är så lockande:  

– I en undersökning vi precis gjort bland unga vuxna i Sverige, säger var fjärde att de väljer bort fonder för att de tycker risken är för hög. Men att ha pengarna på ett sparkonto utan avkastning är ju också en risk då du går miste om avkastning. Men det är ju inget man ser direkt, därför känns det inte som en förlust. 

Mer om undersökningen

I undersökningen utförd av Dreams fick ett representativt urval 20-40-åringar också besvara frågan om vad de sparar eller tidigare sparat till.

Topp fem ser ut så här:

1. För att känna lugn och trygghet (47%)  

2. För att kunna köpa sakerna jag vill ha (39%)  

3. För att kunna göra roliga saker (36%)  

4. Till ett boende (28%)  

5. För att jag vet att jag borde (25%) 

Källa: Dreams

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.