Det är svårt att förbereda sig för det okända, skriver SVT:s ekonomireporter Johanna Cervenca apropå de svenska storbankernas inställning till brexit. Foto: Tolga Akmen/AFP

Analys: Svårt för bankerna att föreställa sig det otänkbara

Publicerad
Analys ·

De svenska storbankerna har över 500 miljarder i Storbritannien. De tror på en förlängning av brexit-förhandlingarna. Det är svårt att föreställa sig det otänkbara: en hård avtalslös brexit. Men just nu finns det inget alternativ som någon av parterna godtar.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det var få som trodde att britterna skulle rösta ja till brexit. Men med knapp majoritet och utan en ordentlig analys av konsekvenserna gjorde de det. Sedan dess har den brittiska ekonomin trots detta puttrat på, också det var oförutsett.

På samma sätt var det få, om någon, som förutsåg konsekvenserna av att banken Lehman-brothers gick i konkurs 2008. Banker världen över blev rädda för att just de skulle sitta med Svarte Petter och vägrade låna ut pengar till varandra. Finansmarknaden frös till is och stater och centralbanker världen om var tvungna att skjuta till pengar.

Svårt när det okända händer

Sedan dess lever vi i en värld med minusränta, också det var otänkbart för bara några år sedan.

Så hur är det då med brexit? Vad kommer hända om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal?

När jag frågar storbankerna om konsekvenserna för en “hård brexit” svarar en att deras modell inte är så dynamisk. Ekonomiska modeller är bra när de värden du stoppar in är kända. Men när det okända händer är det svårare. Ekonomi är en knepig vetenskap. Verkligheten, och kanske framförallt irrationella aktörer som inte vill maximera sin ekonomiska nytta, kan komma att störa modellerna.

Förberedelserna kan vara för knappa

Det skulle vara för kostsamt att investera med ett katastrofscenario i bakhuvudet, säger en annan. Enligt Finansinspektionen FI hade de fyra storbankerna vid årsskiftet 2017/2018 totala tillgångar på 531 miljarder kronor i Storbritannien och FI.

Finansinspektionen medger att det finns risk för att förberedelserna är för knappa. Det gäller hela Europa snarare än bara för Sverige.

Samtidigt varnar FI för att de finansiella marknadernas funktionsförmåga kan försämras. Det vill säga att banker slutar låna ut pengar till varandra och finansmarknaderna fryser till is, alltså 2008 än en gång.

Men oroa er inte – det här är ju känt, är det motstridiga budskapet från FI.

Går inte att föreställa sig

Det mest sannolika är ändå en förlängning av förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Regeringen i Storbritannien publicerade i augusti en översikt över konsekvenserna av en avtalslös brexit.

Förutom matbrist och att de spår kaos på de finansiella marknaderna är de här meningarna kanske mest intressant.

“Public and business readiness for a no-deal will remain at a low level, and will decrease to lower levels, because the absence of a clear decision on the form of EU Exit (customs union, no deal etc) does not provide a concrete situation for third parties to prepare for.”

Med andra ord: det är svårt att förbereda sig för det som inte går att föreställa sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.