Sedan Magdalena Anderssons (S) optimistiska ekonomiska prognos i budgeten har trista ekonomiska besked duggat tätt, skriver ekonomikommentator Johanna Cervenka.

Analys: Om prognosen stämmer kommer regeringen hålla hårt i pengarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den svenska ekonomin går in i en lugnare fas och det har gått fort. Konjunkturinstitutet sällar sig nu till den rad av bedömare som spår en avsvalnad svensk ekonomi. Att tillväxten i den svenska ekonomin minskar. Det är inte lågkonjunktur. Än.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Sedan finansminister Magdalena Anderssons (S) optimistiska ekonomiska prognos i höstbudgeten har trista ekonomiska besked duggat tätt. Riksbankens optimism i september att de vill höja räntan i slutet av året – och nå en magisk nollränta – tycks också allt längre bort.

Hushållen är alltmer pessimistiska vilket kan bero på att vi i media och prognosmakare allt oftare säger att vi går mot tuffare tider. Men det kan också bero på att det inte finns så mycket att skriva hem om.

Kronan rekordlåg

I industrins inköpschefsindex, som kom häromveckan, var det tydligt att produktionen i industrin tvärnitat samtidigt som orderingången minskat. Enligt Konjunkturinstitutet väntas arbetslösheten gå upp till 6,7 procent under 2019 och 7,1 procent 2020. Vilket är betydligt sämre än prognoserna i augusti.  

När vi går in i en avmattning är det också svårt för Riksbanken att nå sitt mål om 2 procents inflation, vilket ska spegla en normalt fungerade ekonomi. Genom att sänka räntan kan de göra det billigare att låna ut pengar och sänka värdet på kronan. Men där har vi redan minusränta och frågan är hur mycket en ytterligare sänkning skulle påverka. Det finns också en begränsad mängd statspapper att köpa upp.

Dessutom är kronan redan på rekordlåg nivå, den har försvagats med hela 15 procent sedan 2014.

”Regeringen komma hålla hårt i pengarna”

I sitt första tal som IMF-chef kallade Kristalina Giorgieva på världens ledare att i stället för att med penningpolitik möta den globala avmattningen med stimulanser, pengar från statskassan. Magdalena Andersson påtalade själv när höstbudgeten presenterades att det finns ett oanvänt reformutrymme på 105 miljarder att ta av. Ett reformutrymme är det som skapas när skattepengarna tickar in och bidrag och andra ersättningar hålls oförändrade.

Om vi ska tro Konjunkturinstitutet kommer regeringen hålla hårt i pengarna. Reformutrymmet beräknas bara räcka till att behålla personaltätheten på 2020 års nivå under de efterkommande åren.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.