Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Tomas Oneberg, SvD / TT

Analys: ”Ännu återstår många frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En första pusselbit kring Swedbanks misstänkta penningtvättsaffärer publicerades under onsdagen. Men rapporten om troliga sanktionsbrott relaterade till penningtvätt gäller bara en bråkdel av misstankarna om penningtvätt för mångmiljardbelopp.

Fortfarande återstår många frågetecken.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Swedbank måste berätta för aktieägarna och amerikanska myndigheter så fort de får information om att de har misstänkta transaktioner som kan omfattas av amerikanska sanktionsregler. Därför har nu banken muntligt fått förklara för sin egen utredning att de antagligen brutit mot amerikanska sanktioner när det gäller motsvarande 4,8 miljoner dollar under perioden 2016–2019. Avgränsningar har gjorts med tanke på preskriptionstid samt att det ska gälla transaktioner i dollar. Hur mycket som banken slussat i strid mot amerikanska sanktioner eller misstänkt penningtvätt utöver detta under andra år eller i andra valutor vet vi inte i nuläget.

Pengarna handlar till stor del om löneutbetalningar och kostnader till ett fartyg med bas och ägare i Krim. Det är oklart hur OFAC, det amerikanska finansdepartementets avdelning för kontroll av utländska tillgångar som säkerställer att amerikanska sanktioner efterlevs, ställer sig till uppgifterna och om de tycker att de är värda att utreda ytterligare. 

Stora utredningen presenteras 23 mars

Den stora utredningen av advokatfirman Clifford Chance kommer först den 23:e mars. Och innan dess ska finansinspektionen mötas den 19:e mars för att besluta om eventuella sanktioner mot banken.

Förhoppningsvis får bankens kunder och den svenska allmänheten då svar på hur illa läget varit i banken när det gäller kollen på vilka kunder de egentligen haft att göra med och vad man gjort när de märkt att kunderna velat tvätta pengar.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att mellan 2007 och 2015 fanns misstänkta transaktioner om 40 miljarder kronor. I en intern rapport från 2018 dubblades den siffran. Det skulle vara sensationellt om den egna interna rapporten var helt felaktig när den nådde banken 2018 och att den misstänkta penningtvätten var betydligt lägre.

Ansvarsfrågan

Förhoppningsvis kommer Swedbanks rapport också att kasta ljus över frågan om ansvaret för den misstänkta penningtvätten. Och om banken ska kräva skadestånd från sin tidigare vd och baltiska bankchef Birgitte Bonnesen.

Värdet på bankaktier har tryckts ner i samband med corona-epidemin och oro för att smittan även kan leda till företagskonkurser eller påverka kreditmarknaden. Börsen tar säkert emot beskedet med viss lättnad eftersom allt som inte innebär hot om en mångmiljardbötesbazooka från amerikanska myndigheter är en positiv överraskning i det här läget för banken.  

Bara uppstädningen av penningtvättseländet uppskattas kosta Swedbank totalt 2 miljarder kronor för 2019 och 2020.

Det solkade varumärket och kundflykt är det däremot svårt att sätta en prislapp på för börsen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.