Tomma uteserveringer i centrala stockholm Foto: Jonas Ekströmer/TT

Analys: ”Ännu inget ljus i tunneln”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tjänsteföretagen blöder. När intäkterna viker måste kostnaderna bort. Men trots historiskt höga varselsiffror syns inte de mest sårbara i statistiken.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

De högsta varselsiffrorna någonsin visar nu på allvaret i den ekonomiska krisen i Corona-virusets spår. Det är inte bara hotell och restaurangbranschen som varslar utan även transport och handeln.  Handeln står för 10 procent av Sveriges BNP medan hotell- och restaurangbranschen står för närmare 3 procent. Det står nu klart att krisen inte stannar där. Det är naivt att tro att inte krisen letar sig ner också i industrin och efterfrågan på bilar, kyl och frys och bostadsmarknaden. 

Med tanke på att Folkhälsomyndigheten redan flaggat för att ytterligare restriktioner i vårt sätt att leva är sannolika och kan komma med kort varsel finns det ännu inget ljus i tunneln.

Svaga på arbetsmarknaden drabbas värst

Under finanskrisen lärde vi oss att det är det som är systemviktigt som banker och storföretag måste räddas först. Det är också där krutet först bränts av också denna gång. Men Corona-virusets framfart slår inte bara mot dem, det är tydligt att det är de mindre företagen och de mest sårbara på arbetsmarknaden som tar den första smällen. 

Det är yngre och utrikesfödda som jobbar i lågt kvalificerade yrken med korta anställningar som först får gå.

”Brutal utslagning”

Frisören i gallerian berättar förtvivlat att omsättningen minskat med 90 procent. På kaféet jobbar personal själva – de andra timanställa har fått gå. I affärer är det öde. Det går inte att servera en extralatte imorgon, klippa lite extra om en månad och på så vis ta igen de pengarna som du förlorade idag.

Därför blir utslagningen så brutal. Men trots de dramatiska varselsiffrorna är antalet människor som riskerar att förlora jobbet eller redan har tappat sina timmar antagligen långt högre. Ett företag med fem eller mindre anställda behöver inte varsla. Därför syns inte de i statistiken. Inte heller timanställda och korttidsanställdas förlorade timmar och inhopp syns i Arbetsförmedlingens statistik över varsel och arbetslösa. Arbetsförmedlingen säger bara att bortfallet är “betydande”. Räkna därför med betydligt högre siffror framgent. 

Hittills erbjuder bland annat regeringen statliga lånegarantier och hjälp till den hyresvärd som sänker hyran. Finansminister Magdalena Andersson har flaggat för utbildningsinsatser och annat stöd till de med osäkra anställningar är på gång. Det behövs för att krisen inte ytterligare ska skada mer än nödvändigt. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.