Bankerna mår prima i pandemin, säger SVT:s Kristina Lagerström. Foto: Jonas Ekströmer/TT/SVT

Analys: ”Bankerna badar i pengar efter pandemin”

Publicerad
Analys ·

”Nu vänder vi blad!” är ett numera klassiskt stridsrop för att lägga jobbiga saker bakom sig. Och när det gäller pandemin är det många som försiktigt börjat kika på vad som står på nästa sida: sena krognätter, flygplan i skyn, fabriker som går för högtryck.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Swedbanks vd inleder dagens delårsrapport med utropet ”Äntligen”. Men bankerna behöver egentligen inte ens vända blad. Nu, efter drygt ett år med världskris, är det som om pandemin inte existerat i bankernas böcker.

Hittills har tre av storbankerna, SEB, Swedbank och Handelsbanken, hunnit redovisa resultaten för andra kvartalet i år.

Vinstnivåerna är högre än före pandemin i samtliga banker.

Alla tjänar rekordmycket på avgifter, bland annat på kundernas fondsparande och kortköp.

Kreditförlusterna är i stort sett noll.

Inte ens de låga räntorna är ett problem, eftersom bankerna samtidigt får låna ut mer och mer pengar till allt dyrare bostäder.

Kan tyckas obegripligt

Nu väntar bankerna ivrigt på att Finansinspektionen ska lätta på sina pandemirestriktioner så att fler miljarder kan delas ut till aktieägarna.

Det kan tyckas både obegripligt och provocerande att det blivit så här. Bankerna och deras direktörer, som gissningsvis i någon mån själva nyper sig i armen, har den globala finanskrisen 2008-2009 att tacka. Det är den stora skräcken för en repris av den som, nu när pandemin bröt ut, fick centralbankerna i världen att vräka ut tusentals miljarder över kreditmarknaderna.

Då, förra våren, fanns det tydliga tecken på en annalkande finanskris. Riksbankschefen Stefan Ingves, som drog igång stödköp av bland annat företags- och bostadsobligationer för 700 miljarder, återkommer fortfarande till hur marknaden för företagsobligationer var på väg att skära ihop helt.

Deltavariationen kan skapa problem

Den ekonomiska krisen under pandemin har kallats den värsta sedan andra världskriget. Men hade den övergått till en finanskris hade det blivit ojämförligt mycket värre, inte bara för bankerna utan för hela samhället och människorna i det.

Om tvärstoppet i ekonomin förra våren, med stängda fabriker och stoppade varuflöden, hade fortsatt längre, om bostadsmarknaden, som man förutspådde, hade kollapsat, om börsen fortsatt rasa, om vaccinet hade dröjt eller uteblivit, ja då hade nog alla de här miljarderna behövts för att hålla finansmarknaden och bankerna under armarna.

Men i stället kom industrin igång redan efter förra våren, börsen och bostadsmarknaden rusade, och vaccinet kom fortare än någon trott var möjligt.

Nu är ju inte pandemin över än. Bankernas vd:ar flaggar för att framförallt deltavariationen av corona-viruset, kan skapa problem framöver. SEB väljer att fortsatt hålla pengarna för befarade kreditförluster förra året undanlagda i beredskap.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.