Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norén om bubbelvarningar i börsyran Foto: Jonathan Bengtsson, SVT

Analys: Risk för börsbubbla bland stora techbolagen

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Apple nådde i veckan en rekordvärdering på 2 biljoner dollar på börsen. En fördubbling på några månader. De kan tacka pandemin för det. Men nu kommer bubbelvarningar i börsyran.

Alexander Norén

Techkorrespondent

Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft och Facebooks aktier – även kallade ”De stora fem” – steg i snitt 37 procent under årets sju första månader, samtidigt som alla de andra aktierna i börsindexet S&P 500 föll med 6 procent. Det visar en genomgång av banken Credit Suisse, citerad av New York Times. Är börsrusningen i techbolag motiverad eller en ny IT-bubbla?

Småspararnas andel stiger kraftigt

Ett tecken på bubblighet är när småsparare som tidigare inte brytt sig om aktier, plötsligt rusar till börsen. De brukar vara sist in till festen, precis innan den är över. I USA rapporteras det att många som tidigare ägnade sig åt vadslagning på sport, började spela på aktier istället när matcherna blev inställda. Småspararnas andel av den totala volymen aktier som handlas på börsen har också stigit kraftigt den senaste tiden. Det blev tydligt när Apple och Tesla nyligen meddelade att de ska splitta sina aktier.

Tesla-aktien ska splittas 1 till 5. Det borde inte ändra någonting vad gäller värdet: istället för 2000 dollar för en aktie får man fem för 400 dollar styck. Ändå rusade aktien upp med 13% direkt efter beskedet. Därför att man förväntar sig att fler småsparare nu ska ha råd att köpa en aktie, och så finns det en irrationell bieffekt av att aktien känns billigare efter splitten. Samma sak hände efter Apples nyhet om kommande aktiesplitt – den gick då upp med 10%. Bubbligt, var ordet.

Tjänar 500 miljoner dollar – om dagen

Å andra sidan så har ju krisen gjort de redan starka techbolagen ännu starkare. I ett slag fick de en enorm skjuts framåt med många nya kunder som gav sig ut online för att förse sig med mat, läkarvård, distansjobba och bli underhållna. Med nya digitala vanor som lär bestå. Och när annars trygga placeringar som statsobligationer ger noll ränta, och börsbolag i gamla branscher påverkats negativt av pandemin, så är det inte konstigt att investerarnas pengar flockas till techbolagen – den nya trygga hamnen att placera pengarna i.

Till skillnad från ”IT-bubblan” i slutet av 90-talet så är de här framtidsbolagen lönsamma. Sjukt lönsamma. De Stora Fem tjänar 500 miljoner dollar – om dagen. Men det hindrar inte att de också tillfälligt kan råka ut för bubblor i värderingen när alla investerare, som nu, plötsligt rusar åt samma håll. I maj skickade Tesla-grundare Elon Musk ut en tweet som var mycket ovanlig för en börs-vd: ”aktien kostar för mycket”. Idag är den nästan tre gånger så dyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.