Efter flera år där försvaret prioriterats i budgeten, kommer det bli svårt för Peter Hultqvist att ännu en gång gå Försvarsmakten till mötes, skriver SVT:s Love Benigh Foto: TT

Analys: Det tornar upp sig till konflikt för försvarsminister Hultqvist

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen och försvarsministern har redan försett försvaret med mer pengar, trots det kom alltså i dag krav på nya miljarder från Försvarsmakten. Detta samtidigt som oppositionspartierna vill bygga ut försvaret mer än regeringen.

Räkna med konflikter på två flanker för försvarsminister Hultqvist fram till valet. 

Love Benigh

Politikreporter

Som nybliven försvarsminister tågade Peter Hultqvist (S) in på försvarsdepartementet på Jakobsgatan 9 i Stockholm med vinden i ryggen 2014.

Även med en rad ryggdunkningar från bland andra föredetta moderata försvarsministern Mikael Odenberg. Hultqvist lyckades även snabbt komma överens med de borgerliga partierna om hur mycket pengar försvaret skulle få.

Kort sagt, läget var gott. 

I dag ser det betydligt mer konfliktfyllt ut.

Trots att militären i höstas fick 8,1 miljarder kronor mer de kommande tre åren så kom de alltså tillbaka redan ett halvår senare med krav på mer pengar. Efter flera år där försvaret prioriterats i budgeten, kommer det bli svårt för Peter Hultqvist att ännu en gång gå Försvarsmakten till mötes.

Det finns behov på många håll i samhället. Fredrik Reinfeldt gick 2013 så långt att han beskrev försvaret som ett särintresse bland andra.

Då protesterade Hultqvist högljutt.

Försvarets svarta hål

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg talade även om ”svarta hål” i försvaret.

Att pengarna bara försvann in i framförallt olika beställningar av försvarsmateriel. Peter Hultqvist har nu börjat tänka i liknande banor.

Han försöker på olika sätt att få kontroll på materielkostnaderna. Senast genom att låta Statskontoret granska hur väl Försvarsmakten hanterar sina pengar. 

Ingen samarbetsanda

Utöver bekymren med att få valuta för försvarspengarna så är den tidigare samarbetsandan kring försvarspolitiken som bortblåst.

Det var tidigare en viktig fjäder i hatten för både försvarsminister Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.

Liberalerna lämnade samarbetet i försvarsgruppen först, följt av Kristdemokraterna.

Nu säger Moderaterna att det enda som kan få dem att samarbeta ytterligare en gång är att regeringen avsätter lika mycket pengar som Moderaterna gör i sin budget för försvaret. Det handlar om tre miljarder mer nästa år och sex miljarder mer 2020.

Alltså till och med mer än vad försvaret krävt. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.