”Det har varit så många vändor i den brittiska brexit-soppan att förväntningarna bland både företag och människor har sänkts till miniminivå; vi vill bara veta vart det här ska ta vägen.” Foto: Adrian DENNIS / AFP

Analys: ”Brexit-soppan har sänkt förväntningarna bland svenska företag”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Äntligen skingrar sig brexit-dimman för svenskarna och svenska företag. Well, hold your horses.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Efter valresultatet i Storbritannien står det klart att brexit inleds 31 januari. De senaste tre årens osäkerhet om vad som ska hända i Storbritannien och dess relation med EU och Sverige är över. Eller? Storbritannien kommer fortsätta att vara en del av EU under det närmaste året. Den så kallade övergångsperioden inleds. Boris Johnson har nu tio månader på sig att förhandla fram det som i tidigare förhandlingar tagit tio år. Ett stort ”lycka till” är på sin plats.

Svensk export för miljarder

Sveriges export till Storbritannien landar på omkring 125 miljarder kronor årligen. Det är allt från Volvo-bilar till patent och resor. Det som märks nu är en första pust av lättnad. Pundet stiger och aktiemarknaden vänder uppåt. Det har varit så många vändor i den brittiska brexit-soppan att förväntningarna bland både företag och människor har sänkts till miniminivå; vi vill bara veta vart det här ska ta vägen.

Nu vet vi. Och vid första anblicken så kan det ju kännas så – att nu är allt klart. Och klart är att Storbritannien lämnar EU. Men under vilka former – det är fortfarande väldigt oklart. 

Det finns nu en förhoppning hos bland andra bankanalytiker om att Boris Johnson och det konservativa partiet med en stor majoritet ska genomföra en ”pragmatisk” brexit och inte den hårdföra brexit som det konservativa partiet faktiskt gått till val på. 

Hur det blir med den saken återstår att se.

Förhandla om detaljer

Sveriges regering lobbar för en så minimal brexit som möjligt för att inte störa handeln med en av våra viktigaste handelspartners. Under det närmaste året ska nu EU och Storbritannien förhandla om detaljerna kring hur handel med varor och tjänster ska utformas och människors rörlighet över gränserna. Boris Johnson har helt och hållet uteslutit en förlängning av avtalet om alla hundratals frågor som återstår inte är färdigförhandlade. Redan i slutet av juni måste Storbritannien flagga för om de inte blir klara i tid. Och den risken får nog beskrivas som överhängande.

Blir krångligare att handla

Kommerskollegium, den myndighet som tagit fram kunskapsunderlag å regeringens vägnar för effekterna av brexit ser framförallt ökade administrativa kostnader för svenska företag som en direkt effekt av Brexit. Det kommer helt enkelt bli krångligare att handla.

Men den biten som är kanske är ännu svårare att överblicka är hur det här påverkar stämningsläget i den europeiska ekonomin, i Storbritanniens ekonomi och också följaktligen den svenska lilla exportberoende ekonomin. Och där har inte dimman lättat ännu.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.