Foto: Tomas Oneborg, SvD / TT

Analys: ”Finansinspektionens dom var brutal – men den stora smällen väntar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Frågan kvarstår efter Finansinspektionens besked om Swedbank; hur kunde Finansinspektionen missa att banken inte hade någon koll på sina kunder i Estland?

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det var upp till bevis för den svenska Finansinspektionen och den nya, tuffare penningtvättslagstiftningen. Straffet för Swedbanks penningtvättsaffärer i Baltikum hamnade strax under maxstraffet på mycket kännbara fyra miljarder kronor och en varning.

I USA utreds fortfarande Swedbank, svenska myndigheter brukar inte vara tuffare i sina bedömningar än amerikanska. Det här öppnar för långt värre miljardböter i USA.

Det är ännu inte fastslaget av myndigheterna att Sveriges folkbank nummer ett låtit kriminellas pengar flöda fritt genom den baltiska bankrörelsen under närmare ett decennium – det utreds fortfarande av de estniska myndigheterna. Det torde dock vara formalia, efter Finansinspektionens genomgång. Den estniska Finansinspektionen konstaterar i sin pressrelease att ”bankgruppen gjorde val som tillät att de hjälpte högriskkunder utan ordentliga anti-penningtvättssystem och kontroller, och utan att veta penningtvättsriskerna med att hjälpa de kunderna”.

Say no more.

I hela Baltikum har Swedbank cirka 40 procent av privatmarknaden jämfört med SEB:s cirka 25 procent. Det är total dominans av de svenska bankerna som fortfarande tjänar mycket pengar på våra mindre grannländer.

Argumenten håller inte

Det framstår därför som absurt att de svenska och baltiska finansinspektionerna inte pratat med varandra innan SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade bristerna i Swedbank.

Och att, som FI:s generaldirektör Erik Thedéen, skylla bristerna i myndighetens arbete mot penningtvätt på ”för hög personalomsättning” håller inte. Jag blir ändå nyfiken på vem som är ansvarig i slutändan för en myndighets arbete; en nyanställd nyutexaminerad utarbetad ekonom på en underavdelning eller myndighetens högsta chef?

Det mest graverande som Finansinspektionen funnit är att bankens tidigare ledning dolt information för Finansinspektionen både i Sverige och i Estland. Fel, fel, fel, fel, fel, fel som Brasse skulle ha sagt i SVT:s barnprogram ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Nu utreds banken av polisen för svindleri.

När Birgitte Bonnesen tillträdde som vd för Swedbank 2016 framhöll hon bland annat sina meriter som chef för den baltiska bankrörelsen under åren 2011-2014 och som tidigare chef för bankens internrevision. Båda de två positionerna borde ha gett Birgitte Bonnesen stor insyn i bankens brister när det gäller arbetet mot penningtvätt under de senaste decennierna. Efter avslöjandet fick vd Birgitte Bonnesen sparken och ett avgångspaket på minst 30 miljoner kronor. 

Kunderna får betala

Men den nuvarande ledningen undkommer inte heller kritik och det ska bli intressant att se hur stämman avlöper för dem senare i mars.

Efter att penningtvättshärvan avslöjats satsar Swedbank nu miljarder på att undvika liknande historier. Tyvärr är det inte ledningen, utan kunderna som får betala för städarbetet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.