Foto: Erik Simander / TT

Analys: ”Historiskt ras på Stockholmsbörsen – ingen vet när botten är nådd”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var en historiskt ras på Stockholmsbörsen i dag. Den slutade ner strax över 11 procent.

Men ingen vet när botten är nådd.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det är osäkerhet och kanske till viss del dödsskräck som präglar marknaderna just nu. Det efter Donald Trumps tal till nationen där USA:s president sa att han stoppar alla flyg med Europa.  De som handlar med aktier ville ha besked som skulle lugna men fick besked som bara skapade mer osäkerhet.

Den osäkerheten som finns handlar om hur smittan utvecklas, där ingen vet om fler länder tvingas stänga ner på samma sätt som Italien. Sannolikheten för att fler länder behöver ta till drastiska åtgärder för att begränsa smittspridning ökar. Osäkerheten handlar också om exakt hur stor effekt det här får på ekonomin . Däremot vi ser tecken på att företag i flyg, rese och turistindustrin redan börjar drabbas. Detta tillsammans med att det fortfarande finns produktionsstörningar i Kina gör att riskerna för en en global lågkonjunktur ökar. 

Coronapandemin

”Ingen sitter med facit”

Men det viktigaste av allt i det jag skriver här är att ingen vet hur det blir. Ingen sitter med facit och den osäkerheten gör att många flyr marknaderna. Vi får räkna med att börs, valutor och andra marknader kommer gå upp och ner med dramatik beroende på vilka besked som ges. En pandemi varar vanligtvis några månader. Just nu räknar investerare på långt djupare kris. Men ingen vet när vi ser botten.

Ytterligare en fråga som spädde på nedgången just i dag var att det fanns en förväntan om att den europeiska centralbanken skulle sänka räntan. Trots att många åtgärder gjordes för att underlätta för bankerna att låna pengar gjorde även den besvikelsen att det ytterligare spädde på den negativa spiralen.

De ekonomiska President Donald Trumps tal ökade också på osäkerheten för hur flyg-  och resebranschen redan ska klara av en utmanande situation.

Marknaden för amerikanska statspapper är världens viktigaste finansmarknaden. Om du  som stor placerare vill lägga dina pengar tryggt – sälja sin aktieportfölj och lägga sig tryggt så istället för att ha pengarna på bankkontoto så är det där du parkerar dina pengar. Pensionsfonder, banker och försäkringsbolag köper och säljer på den marknaden. 

Idag har det av oförklarliga skäl varit problem med att köpa och sälja på den marknaden. Det har skapat ytterligare osäkerhet i ett redan väldigt skakigt läge. Och att finansmarknaderna fryser på det sättet, att bankerna slutar låna ut pengar, det har vi lärt oss sedan finanskrisen är inget bra – för då kan också annan utlåning frysa inne. Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, gick ut med ett stödpaket på motsvarande 14500 miljarder kronor för att smörja det finansiella systemet. Genom att köpa bankernas statspapper innebär det också att de ökar bankernas reserver så att de vågar låna ut mer pengar till varandra framförallt, och till andra som behöver. Men investerarnas rädsla gjorde att fallet på börsen bara dämpades tilllfälligt.

”Då är det viktigt att alla tar sitt ansvar”

Desto längre krisen varar desto fler branscher känner av det under tiden som det pågår. Regeringen la i går onsdag ett förslag med nyckelåtgärder för att försöka begränsa smittspridningen, med karensdagar, anstånd med skatt för företagen. Det kommer med största sannolikhet behövas fler åtgärder.

Konkurser sker hela tiden, men de ska inte behöva ske på grund av det nuvarande läget. Där har bankerna en nyckelroll. De har gynnats av en extremt låg ränta under en tioårsperiod. Och de vet att staten ger dem stöd om de skulle få problem. Att Finansinspektionen låter bankerna slippa buffertkapitalkrav, som reglerar hur mycket pengar bankerna måste ha innestående för att kunna låna ut, kan vara en klok första åtgärd. Något som också skulle kunna lugna marknaden även i Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet