Skulle de ekonomiska osäkerheterna ändra sig öppnar banken upp för att både sänka och höja räntan, skriver Johanna Cervenka. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: ”Kaxigt att hålla fast vid en sannolik höjning av räntan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet att Riksbanken skulle hålla kvar räntan på –0,25 procent var väntat. Däremot är det kaxigt att hålla fast vid en sannolik höjning av räntan vid årsskiftet.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det viktigaste budskapet i dag är att räntan kommer att förbli på en väldigt låg nivå under en lång tid framöver. Riksbanken har ett mål – en varaktig inflation över tid på 2 procent. Samtidigt som inflationsförväntningarna sjunkit anser Riksbanken i sin analys att inflationen ska stadigt ticka uppåt. Det handlar framförallt om att Riksbanken tror att vi kommer ”importera” inflation genom en fortsatt svag krona.

Det är förståeligt att Riksbanken vill lämna minusräntepolitiken bakom sig. Den är knepig att förklara i ett läge där vi har haft högkonjunktur. Men det är samtidigt ett märkligt läge där Sverige och omvärlden nu går in i en avmattad konjunktur och då är det otippat med räntehöjningar.

Längre än tidigare

Enligt Stefan Ingves är vi nu inne i en normalkonjunktur – han väntar sig att inflationen ska ligga runt 2 procent.  Men det blir konstig matematik att Riksbanken sedan konstaterar en avmattning i konjunkturen och stor osäkerhet och med samma argumentation bestämt sig för att låta räntan ligga på 0 procent ända in i 2021. Något som är betydligt längre än riksbanken tidigare förutspått.

Hängslen och livrem

Som vanligt är det också så att Riksbanken har valt både hängslen och livrem i sin analys. Skulle de ekonomiska osäkerheterna ändra sig öppnar banken upp för att både sänka och höja räntan. Reporäntan ska ju fungera så att den styr våra övriga räntor som vi möter i samhället – sparräntor och bolån och antingen öka på aktiviteten i ekonomin eller bromsa den.

I ett läge där hjulen i en ekonomi börjar snurra allt saktare – att då signalera att det är dags att höja räntan för att sedan låta den förbli rekordlåg är konstig matematik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.