Analys: Tur med vädret? Det kan påverka boräntan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Riksbanken har till slut satt en bortre parentes runt nollräntan. Om det blir som Riksbanken tror blir det ganska precis tio år helt utan det man normalt kallar ränta, alltså ränta med plustecken framför. Tre år till med nollränta alltså, trots inflationsvågen som sköljer över världen. När man lyssnar på Riksbankschefen i dag kan man lätt bli mer orolig för vädret än för räntan.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Alla pratar om vädret men ingen gör något åt det, är ett talesätt som var vanligare förr, innan klimathotet blev närvarande i människors vardag. I Riksbankshuset har det däremot börjat gälla först nu. Det går knappt en dag utan att det kommer nya besked någonstans i världen om stigande priser. 

Här i Sverige är det hittills visserligen mest bensin, diesel och el som har blivit dyrare och alltså bidragit till inflationen, men det kommer signaler från fler håll. Livsmedelsbranschen brottas till exempel med dyrare råvaror efter dåliga skördar, vilket snart kan ge dyrare mat. I USA är inflationen dubbelt så hög, över sex procent, och bredare än i Sverige. Där har den också börjat kompenseras med löneökningar. En sådan spiral av prisökningar som leder till löneökningar, som leder till nya prisökningar och så vidare, är skadlig för både löntagare och exportindustri. Det är Riksbanken, och dess motsvarighet i andra länder, som har till uppgift att förhindra det med hjälp av höjda styrräntor. 

Mantra om tillfällig inflation 

Målet för Riksbanken är två procents inflation. (Lägre inflation än så är inte heller bra. Det ska Riksbanken försöka förhindra genom att sänka räntan.) Men nu är alltså inflationen i Sverige över tre procent och Riksbanken ser trots det ingen anledning att höja räntan förrän om precis tre år. Stefan Ingves och kollegerna i andra länder har ända sedan årets början upprepat mantrat om att inflationen är tillfällig. Den beror på att de tvära kasten mellan djup coronakris och snabb återhämtning har skapat obalanser när det gäller det mesta. 

Oljepriset har stigit vilket har gett dyrare bensin. Fartygsfrakterna funkar inte vilket leder till brist på allt från lastbilar till cyklar, papper och julpynt. Men allt kommer ordna sig enligt Riksbankens streckade prognoser framåt. Och det ligger förstås mycket i resonemanget: om en djup kris skakar om utbud och efterfrågan på det mesta, och det därefter blir en otroligt snabb uppgång som förutsätter att all produktion och logistik plötsligt ska fungera som vanligt fast med turbofart, då blir det problem. Men det blir också naturligt att problemen minskar gradvis efterhand. 

Svensk inflation påverkad av energipriser 

Riksbanken tänker sig alltså att inflationen ska hålla sig på tre procent ett halvår till, men därefter falla tillbaka till en perfekt nivå runt två procent, utan att Riksbanken under tiden ska behöva gripa in med räntehöjningar. I USA och Storbritannien har centralbankscheferna flaggat för räntehöjningar redan nästa år. Men i Sverige är inflationen – hittills – mest orsakad av stigande energipriser. 

Oljepriset kommer inte fortsätta öka tror Riksbanken. Inte elpriset heller. Det kommer tvärtom falla tillbaka enligt Riksbankens kurvor. Samtidigt har inte heller Riksbanken undgått att elpriset i många andra sammanhang har utmålats som en stor och långvarig osäkerhetsfaktor. Det märktes också i samband med dagens räntebesked. Vädret kom upp flera gånger på presskonferensen. Det omskrivs på flera ställen i dagens penningpolitiska rapport. 

Det ska helt enkelt helst blåsa lagom mycket, hela tiden, så att det är fart på vindsnurrorna, Annars kan elpriset ta fart igen, och kanske mer varaktigt, vilket kan orsaka andra prisökningar också. Vilket i sin tur gör det svårare för Riksbanken att sitta still med sin nollränta i tre år till. Lite jobbigt kanske för den som funderar på vad som ska hända med boräntorna att man till och med måste ha tur med vädret. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.