Flera banker ser nu över dispens med amorteringar för bolån med anledningen av coronavirusets effekter på samhällsekonomin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Analys: ”Den svenska skuldbubblan hålls under armarna”

Publicerad
ANALYS ·

Riksbanken vill stävja oron för en ny finanskris och höjda kostnader för bankernas bolån. Dessutom ger Finansinspektionen bankerna rätt att inte kräva amortering hos hushåll som drabbats av corona-krisen. Räkna med att bankerna ger amorteringsfritt.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Nordea har redan lovat virusdrabbade hushåll och företag dispens med amorteringar. Det är en tidsfråga innan fler banker nu följer efter då Finansinspektionen öppet sagt att det nya coronaviruset är ett fullt legitimt skäl till att slippa amorteringar.

Bostadsmarknaden sårbar

Både Riksbanken och Finansinspektionen har i noggranna portioner pytsat ut det som behövs för att smörja det finansiella systemet under en pågående kris, men är också tydliga med att bankerna måste göra sin del för att inbromsningen i ekonomin inte ska bli mer häftig än nödvändigt. En av de största sårbarheterna i svensk ekonomi är bostadsmarknaden. 

Förutom att göra 500 miljarder tillgängliga för bankerna så att de kan fortsätta låna ut pengar, kom igår ytterligare ett stort paket på 300 miljarder kronor från Riksbanken för att förhindra att räntorna på bostadsobligationsmarknaden tar fart och att bankerna slutar låna ut pengar till varandra, något som hände under finanskrisen 2008

Tidigare har Riksbanken med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen hållit sig långt, långt borta från bostadsobligationerna. Det är uppenbart att corona-krisen fått Ingves att tänka om.

Storbankerna beroende av varandra

Bostadsobligationsmarknadens räntor sätter i hög grad boräntorna och om de skjuter i höjden måste bankerna höja räntan på bolån. I en turbulent ekonomisk tid som nu är det inget som svenska hushåll behöver. Lägg till att de fyra storbankerna i Sverige äger varandras bostadsobligationer och är mycket beroende av varandra. Kan eller vill inte bankerna låna ut till varandra är det också svårt för företag att få lån.

”Många är sårbara för inkomstbortfall”

Svenska hushåll är mer skuldsatta än någonsin. Den största förklaringen till hushållens ökade skulder är stigande bostadspriser. Det har länge oroat Riksbanken, särskilt eftersom många lån är lånade till rörlig ränta. Det innebär att eventuella räntehöjningar slår igenom direkt på många hushåll och att många är sårbara för inkomstbortfall eller arbetslöshet.

Men även företagen har belånat sig i den nya lågräntemiljön. De har gett ut företagsobligationer och skulle den marknaden torka upp i spåren av den turbulens som nu är på marknaderna kanske de får vända sig till bankerna för mer traditionella banklån.  

Sedan 2008 har svenskarnas skulder fördubblats och en bankkris är ingen betjänt av. Genom Finansinspektionens och Riksbankens aktioner hålls nu den eventuella svenska skuldbubblan under armarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet