Det finns risker att köpa varor direkt från kina. Icke-godkända elprylar kan vara livsfarliga. Foto: SVT arkiv

Analys: Riskabelt att vara sin egen importör

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Du tar stora risker när du köper billiga varor från Kina. Det gäller speciellt elprylar. Men även då det gäller till exempel kläder och leksaker måste du se upp.

Jan Nylander

Ekonomireporter

Det är några uttryck som ständigt återkommer när jag pratat med myndigheter och företag den senaste veckan.

”Vi har blivit tagna på sängen” och ”det har fallit mellan stolarna” har jag fått höra ett antal gånger. Och det är kanske inte så konstigt.

Snabb utveckling

För vem trodde för bara några år sedan att det skulle gå att köpa en klocka på nätet för 20 kronor eller en ny laddare till mobilen för 30 kronor. Nu köper över 120.000 svenskar detta och mycket annat. Varje dag från Kina.

Kontrollen – ditt ansvar

Men vårt samhälle är inte uppbyggt för att vi alla ska bli importörer av produkter, som vi faktiskt blir när vi handlar på nätet från företag utanför EU. Utan våra politiker och myndigheter har förutsatt att det är företag som importerar saker till Sverige, och att de sedan kontrollerar att regler och förordningar följs och att avgifter betalas in.

Nu är det du som privatperson som ska se till att till exempel mobilladdaren är säker. Och det är inte lätt.

Dyra tester

När jag pratade med en representant för ett av de större importföretagen beklagade sig chefen och berättade att bara kostnaderna för testningen av produkter är större än vad det kostar att köpa liknande saker på nätet. Det beror troligtvis på att  det skiljer i kvalitet.

Vad få konsumenter känner till är att det finns en uppsjö av varor i Kina som tidigare aldrig kommit hit av den enkla anledningen att det inte klarar av våra normer. Det måste man vara en expert för att förstå.

Kvalitet är inte gratis

Chefen berättade för mig att det räcker inte bara att få en ritning på produkten utan man måste också gå igenom varan för att se att den verkligen uppfyller att de regler och bestämmelser som gäller inom EU och Sverige.

Samtidigt borde vi kunder kanske ändå i slutändan förstå att man får det man betalar för.

Jag skulle aldrig köpa en billig laddare eller batteri från Kina av den enkla anledningen att de kan vara farliga. Du har ingen aning om vad de innehåller.

Ansvar för riskerna

Och när jag pratade med Elsäkerhetsverket fick jag reda på att verket så sent som i somras underkände en rad laddare. De var av så dålig kvalitet att de i värsta fall kunde börja brinna och har du köpt en sådan på nätet räknas du som importör och är ansvarig för varan.

Gift och kemikalier

På samma sätt är det om du köper leksaker eller kläder. Vet du egentligen vad de innehåller för kemikalier och andra ämnen som kan vara förbjudna i Sverige?

För det märkliga med dagens lagstiftning är att vi ålagt företag och importörer att de ska uppfylla en rad krav men att det ändå är fritt fram för dig att importera varorna själv.

Då kan du i  praktiken strunta i alla regler. För det finns ingen möjlighet att kontrollera dig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.