Två av SAS Airbus A340-313x parkerade på Kastrups flygplats samma dag som Danmark stängde sina gränser. Foto: Johan Nilsson/TT

Analys: ”Stöd till SAS en tidsfråga”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ägarna, de danska och svenska staterna som är delägare i SAS, har själva tvingats dra ur proppen för flygbolaget genom att avråda från resor och stänga gränser. Därför är det en tidsfråga innan SAS får stöd.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Under veckan som varit har flygbolag efter flygbolag ställt in flygningar, bett om hjälp med lån eller fått stöd för att kunna fortsätta existera.

SAS var redan i ett pressat läge, med för många flygbolag i Europa, stora lån, ökad miljömedvetenhet och konkurrens från lågprisflyg. Bolaget har bara klarat sig från konkurs genom stora insatser från de statliga ägarna.

Coronapandemin

”Flygbranschen ofta den industri som drabbas först”

Nu är det samma ägare som tvingas till drastiska åtgärder som att stänga gränser och avråda från resor. Antingen för att landet tror att det hindrar smittspridning eller för att undvika att människor blir strandsatta i en alltmer stängd värld.

Flygbranschen är ofta den industri som drabbas först när en global kris inträffar. Det hände vid finanskrisen, 11:e september 2001 och Sars-utbrottet. Men en kris av den här magnituden har bolaget aldrig tidigare mött.

”Avgörande är hur länge krisen pågår”

Osäkerheten i hur stor coronavirusets effekt på världsekonomin kommer att bli har gjort att ingen velat spekulera i hur stora konsekvenserna blir. Nu ser vi att flera branscher drabbas djupt. Det som blir avgörande för SAS och andra flygbolag är hur länge den här krisen pågår. Och det är det ingen som kan göra en korrekt bedömning av i nuläget.

Tidigare har den svenska regeringen uteslutit mer stöd till SAS – men när storägarna nu själva orsakar krisen för bolaget är det bara en tidsfråga innan de får hjälp.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet