Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström tror att ekonomin både kan gynnas och missgynnas av Joe Biden som president. Foto: Oskar Brusén/SVT7JUNG YEON-JE/AF

Analys: ”Vaccinforskningen räddar världsekonomin på kort sikt – inte Biden”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

En global suck av lättnad drog genom världsekonomin. Så kan man sammanfatta måndag morgon efter att presidentvalet i USA avgjorts i helgen. Men en stabil – i jämförelse – president i världens viktigaste land gör just nu ganska lite för världsekonomin. Nu avgörs framtiden för världsekonomin i läkemedelsbolagens laboratorier.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

President Trump har visserligen inte erkänt sig besegrad, men festen började ändå direkt i lördags kväll svensk tid, när mediebolagen ett efter ett utropade Joe Biden till USAs näste president. Och demokraterna i USA är inte de enda som är lättade.

Finansmarknaderna har länge sett till fördelarna med Trumps politik, framförallt skattesänkningarna, men även där har Donald Trumps oföutsägbarhet och okalibrerade utfall i många fall lett till att man till slut hoppats på presidentbyte.

Inte minst har oron för att president Trump ytterligare skulle trappa upp handelskriget med Kina, och för den delen även Europa, successivt stigit. Med Biden blir det, tror man, fortsatt hård linje mot Kina, men kanske med lite mer diplomatisk framtoning.

Börsrusning efter vaccinbesked

Så finansvärlden vaknade på gott humör måndag morgon. Men de inledande börsuppgångarna var ändå ingenting jämfört med det som hände klockan 12.45. Stockholmsbörsen rusade upp till plus 3,8 procent, Frankfurt- och Londonbörserna hamnade på plus 5-6 procent. Anledningen: Läkemedelsbolaget Pfizer skickade ut ett pressmeddelande om att bolagets coronavaccin gett 90 procents skydd i en studie.

Om allt fortsätter utan bakslag kan bolaget, enligt egen utsago, producera 1,3 miljarder vaccindoser 2021. Det här betraktas alltså som väsentligt viktigare och bättre nyheter även för ekonomin än Joe Bidens efterlängtade nya stödpaket på 3 000 miljarder dollar.

Ändå är stödpaketet livsviktigt för många amerikaner och den amerikanska ekonomin. I ett land som USA blir frågan om arbetslöshetsersättning för många en fråga om att få mat för dagen. I våras vräktes också stöden ut generöst, så att en del, till skillnad från exempelvis i Sverige, till och med fick mer pengar att röra sig med när de blev permitterade.

Men nu är republikaner och demokrater oense om bland annat storleken på stöden. Nu när valet är över tror dock de flesta att ett stödpaket kommer klubbas igenom, även om republikanerna skulle få fortsatt majoritet i senaten.

Kilimatomställningen åter på agendan

Joe Bidens ekonomiska politik är dock inte odelat bra för företag och jobb. Han vill höja bolagsskatten igen efter Trumps stora skattesänkningar. Det har han små chanser att få med sig republikaner på i kongressen, men om det skulle bli verklighet skulle det drabba även stora viktiga svenska företag som har verksamhet i USA, exempelvis Skanska och Volvo.

I själva verket handlade den hårt kritiserade sänkningen om att sänka till samma nivå som bolagsskatten i Sverige.

Klimatomställningen blir åter en fråga i USA när Biden blir president. Men den hårda satsningen på fossilfritt, och nerdragna subventioner till oljeindustrin, kan bli ett hårt slag för viktiga delar av den amerikanska industrin på kort sikt.

På längre sikt gynnas naturligtvis ekonomin av att ställa om till fossilfritt. Se bara på hur mycket tid, pengar, och konkurrenskraft USA förlorat på att låta bilindustrin stoppa den elektrifiering av bilflottan som politikerna i bland annat Kalifornien ville driva igenom redan i början av 90-talet.

Frågan, för ekonomin och jobben, är förstås hur lång den längre sikten är nu, och hur svår omställningen blir.

Klart är i alla fall att på riktigt kort sikt, så är det inte Joe Biden utan vaccinforskarna som kan rädda såväl USA:s som världens och Sveriges ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet