Hyresrätter – det nya svarta i USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Sverige dividerar förståsigpåare om vi har en bostadsbubbla efter den sanslösa prisuppgången på bostäder. De flesta ser i alla fall risker med en så pass snabb prisstegring. Men vad händer om bostadsbubblan brister eller att bostadspriserna åtminstone faller? Det vet man i USA där det redan hänt. Där har hyresrätter blivit ”det nya svarta” – en lärdom för Sverige om det kraschar här!

Peter Rawet

Ekonomireporter

En industri som slår nya rekord i USA är hyresindustrin för bostäder. Trots att det byggs hyresbostäder som det inte gjorts på 14 år så blir de allt svårare att få tag på – hyresrätterna. Trots att närmare en kvarts miljon hyresrätter blev färdigställda i landets hundra största städer förra året och det pågår byggande av ytterligare drygt 400 000 hyresbostäder.

Den spruckna amerikanska drömmen

I den amerikanska drömmen ingår att äga en bostad vilket fortfarande 65 procent av de amerikanska hushållen gör (enl NMHC). Hyresrätter det har mest varit något för singlar. Men när drömmen sprack i spåren av finanskraschen år 2008 är det många som har tvingats att ompröva drömmarna om villan i förorten.

Det har gjort att från år 2010 till i år har hyresmarknaden i USA växt med 4,9 procent per år, långt mer än ekonomin som helhet som vuxit med mindre än hälften.

De välbeställda trycker ut fattiga ur hyresrätter

Den största gruppen som bor i hyresrätter är fortfarande de med lägst inkomster. Men den största gruppen som flyttar in i hyresrätter (procentuellt) är de som tjänar över 50 000 dollar, ungefär drygt 400 000 kronor. Det visar på det mentala skiftet, eftersom dessa människor ofta har förutsättningar att köpa en bostad. Men det visar också att det numera behövs en ännu fetare plånbok för att överhuvudtaget kunna ta sig in på hyresmarknaden. eftersom en femtedel av arbetskraften, 21 miljoner människor, tjänar farligt nära minimilönerna balanserar de på en knivsegg för att klara hyran. De trycks nu också ut från hyresmarknaden av människor som tjänar något mer, många gånger till gatan.

Hyrorna rusar

För baksidan av suget efter hyresbostäder är för hyresgästernas del är naturligtvis stigande hyror (men hyresvärdarna jublar). Hyrorna steg med hela 4,7 procent förra året i USA (enl. MPF Research) långt över de i övrigt knappt märkbara prisökningarna, inflationen. Naturligtvis ser det olika ut i jättelandet där några tillväxtregioner drar upp siffrorna.  Exempelvis i Oakland som ligger nära IT-industrins epicentrum, San Fransisco, där har hyrorna på ett år stigit med närmare tolv procent.

Svenska hyresmarknaden

I Sverige var blev knappt trettiotusen bostäder inflyttningsklara i villor och flerfamiljshus förra året (enl. SCB). Var tredje bostad var en hyresrätt (drygt hälften av lägenheterna). Antalet bostäder som byggs har stigit stadigt men ändå inte hängt med den eftersläpning som åratal av eftersatt nybyggande fört med sig. Frågan kan ställas om fördelningen mellan köpbostäder och hyresbostäder är rimlig för att få bukt med den fortsatta prisuppgången på bostäder. Något som utgör en risk för en svensk bostadsbubbla.

Det man också kan lära från USA är att drömmen om den egna bostaden förändras när den utlovade ”eviga uppgången” för bostadspriserna tar slut. Vi måste därför också vara beredda på att fler kommer vilja behöva bo i hyresrätt om bostadspriserna skulle rasa i Sverige – även de som skulle ha råd att köpa en bostad. Risken finns också, precis som i USA, att de som har bättre ställt tränger ut de riktiga låginkomsttagarna allt längre från bostadsdrömmen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.