Apples vd Tim Cook. Foto: Bebeto Matthews/AP

Apple hemlighåller nyckeltal – kursen rasar

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden reagerade mycket surt på mobiljätten Apples beslut att sluta rapportera försäljningssiffror för sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer. En dyster säljprognos i delårsrapporten gjorde inte heller investerarna gladare och efter några timmars handel på fredagen var aktien ned omkring sju procent.

Apple slutar att rapportera antal sålda enheter, alltså försäljningssiffror för sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer, det sistnämnda har företaget berättat för investerarna sedan 1998.

Uppgifterna har använts för att räkna ut genomsnittspriset för företagets produkter och därmed mäta hur företaget mår.

Apple försvarar sig med att det inte är så relevant med de siffrorna, eftersom företaget har många kringprodukter och tjänster kopplade till sina prylar.

Men analytikerna tolkar beskedet annorlunda.

Flera bedömare hävdar att försäljningssiffrorna visst är relevanta och menar att Apple bara vill skydda börsvärdet i kölvattnet av att försäljningen av mobiltelefoner har planat ut.

– Företag brukar normalt sett sluta rapportera parametrar när de är på väg att vända. Det här ser inte bra ut för Apple, säger analytikern Walter Piecyk vid BTIG Research.

– Apple är ett komplext företag med många rörliga delar. Jag tycker att de snarare borde ge mer transparens till sina aktieägare och inte mindre, säger analytikern Ivan Fienseth från Tigres.

I början av augusti blev Apple det första amerikanska bolag att nå ett börsvärde över 1 000 miljarder dollar, men efter nedgången låg aktien åter under denna ”drömgräns”.

Vid 21-tiden svensk tid hade Apple backat 6,6 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer