Yonas Kiflemarian har fått jobb som svetsare på Edvin Larssons Mekaniska i Dala Järna. Foto: SVT

Arbetskraftsbrist hotar stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många kommuner har stora svårigheter med att ta emot nyanlända så skriker arbetsmarknaden efter folk. En åldrande befolkning har lett till arbetskraftsbrist på många håll i landet.

Det går bra för företaget Edvin Larssons Mekaniska i Dala Järna. Just nu är man i färd med att utöka verksamheten och hoppas kunna anställa ytterligare ett tiotal medarbetare. Men att hitta ny personal är en svårlöst uppgift när man befinner sig i en region med stigande medelålder och stora pensionsavgångar.

– Det är svårt att få tag i folk, säger delägaren Fredrik Bertils. Att hitta folk med rätt kompetens har blivit en flaskhals. Dessutom måste vi själva lära upp de nyanställda, så allt tar längre tid.

Nyanländ blev svetsare

På verkstadsgolvet träffar vi Yonas Kiflemarian. Han kom till Sverige från Eritrea för ett och ett halvt år sen. Efter en tid i Stockholm lockades han till Dala Järna där företaget nu snabbutbildat honom till svetsare.

– De båda ägarna, Fredrik och Tom, har verkligen hjälpt mig att snabbt komma in i arbetet, säger Yonas Kiflemarian som vid sidan av arbetet som svetsare studerar svenska på SFI. Dessutom var det betydligt lättare att hitta boende här i Dalarna än vad det är i Stockholm.

– Det skulle vara positivt för kommunen om vi blir bättre på att förvalta kompetensen bland nysvenskarna, säger företagets andre delägare, Tom Bertils. Jag tror vi kommer att få stor nytta av dem som kommit hit den senaste tiden.

Rekordmånga pensionsavgångar i år

Å ena sidan kommuner som går på knäna och inte klarar av att ens ordna bostäder åt de nyanlända. Å andra sidan en arbetsmarknad som skriker efter arbetskraft. I stora delar av landet finns det helt enkelt för få människor i arbetsför ålder.

– Vi har rekordmånga pensionsavgångar i år, säger Ewa Wik, personalutvecklare på arbetsförmedlingen i Malung/Sälen. Så många som gick i pension i maj i år har vi aldrig upplevt tidigare.

I arbetsmarknadsregionen norra Dalarna, som består av kommunerna Vansbro, Mora, Malung, Orsa och Älvdalen, är arbetskraftbristen redan ett faktum. Trots det ligger arbetslösheten bland utrikes födda på hela 22 procent, motsvarande siffra för inrikes födda ligger på runt tre procent

”Måste vara med och forma”

– Många av de nyanlända kommer att få jobb, säger Ewa Wik. Men vi måste också förbereda med utbildningsinsatser och kompetensutveckling. De nyanlända kommer inte klippta och skurna för en omedelbar anställning. Vi måste vara med och forma de här personerna.

– Vi har byggt upp ett system tillsammans med näringslivet för att försöka hitta praktikplatser för de nyanlända, säger Mirzal Celhasic, chef för arbetsförmedlingsenheten i norra Dalarna. Vi har just nu en placeringsgrad på uppåt 50 procent.

På Edvin Larssons Mekaniska är man på gång att anställa ytterligare en nyanländ.

– En kille från Syrien, en svarvare, säger Tom Bertils. Han börjar här om en vecka.

– Det vore en stor fördel med en snabbare kartläggning av de nyanländas kompetens, fortsätter han. Det skulle vi företagare se väldigt positivt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.