Mackägaren Ashkan Kasbi är en av alla mackägare som råkar ut för bensinstölder. Foto: SVT

Ashkan har polisanmält 700 bensinstölder

Publicerad

Mackägaren Ashkan Kasbi är en av alla mackägare som råkar ut för bensinstölder.
Sedan 2006 har han gjort 700 polisanmälningar.

Kasbi som har en Shellmack i Järfälla utanför Stockholm ser uppgivet på övervakningbilderna inne på kontoret – ännu en person tankar utan att betala. Han visar SVT en bunt på 700 polisanmälningar på smitningarna, bara på hans mack sedan 2006.

– Det är planerade smitningar. Man ställer sig vid en pump, oftast har man motorn igång, man är gärna två, en sitter vid ratten, och en som tankar, så att man snabbt kommer iväg när man är klar. Det är väl genomtänkt, medvetet och planerat, säger Ashkan Kasbi

Han är långt ifrån ensam, Ashkan Kasbi. Totalt stjäls drivmedel till ett värde av 27 miljoner kronor per år.

För många mackägare är smitningarna ett hårt slag. Vinsten på drivmedelsförsäljningen är liten, och enligt Svensk bensinhandel krävs det 80 sålda fulltankningar för att kompensera en smitning. Många mackägare känner sig utsatta.

– Det är ett svårt och stort arbetsmiljöproblem för oss som jobbar inom branschen. Alltid vara på tå, alltid vara misstänksam, alltid på vara på sin vakt för att kunna upptäcka en smitning, säger Ashkan Kasbi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer