Astra Zeneca ökar omsättningen

Publicerad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca ökade omsättningen under andra kvartalet. Bolagets covid-19-vaccin bidrog med intäkter på motsvarande omkring 7,7 miljarder kronor.

Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 764 miljoner dollar, motsvarande 6,6 miljarder kronor, för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 961 miljoner dollar motsvarande period föregående år.

De totala intäkterna ökade med 31 procent till 8 220 miljoner dollar, eller 70,5 miljarder kronor. Under kvartalet sålde Astra Zeneca covid-19 vaccin för totalt 894 miljoner dollar, motsvarande 7,7 miljarder kronor.

”AstraZeneca har levererat ytterligare en period av stark tillväxt tack vare stabila resultat inom alla geografiska regioner och sjukdomsområden”, skriver vd Pascal Soriot i rapporten.

I och med det nyligen genomförda förvärvet av Alexion uppdaterar Astra Zeneca nu sina prognoser för helåret för att inkludera bidraget från Alexion.

”De tidigare förväntningarna som lämnats av båda bolagen under 2021 ligger i stort sett i linje med nuvarande förväntningar och understryker den uppdaterade prognosen”, skriver bolaget.

Bidrag från försäljningen av covid-19 vaccinet ingår inte i prognosen. Bolaget har tidigare sagt att man i ett inledande skede av pandemin inte avser göra vinst på vaccinförsäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.