En före detta hög chef vid Bombardier Transportation misstänks för att ha medverkat till utbetalning av mutor. Foto: Paul Zinken/DPA via AP/TT

Åtal väckt efter misstankar om jättemutor

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har väckts i vad som tros kunna bli en av Sveriges största muträttegångar någonsin. En före detta hög chef i svenska företaget Bombardier Transportation misstänks för att ha medverkat till utbetalning av mutor på drygt 800 miljoner kronor i samband med affärsverksamhet i Azerbajdzjan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner amerikanska dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen”, säger kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen är i 60-årsåldern.

”Han har varit informerad om vad som pågick med upphandlingen och trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunnat fullbordas”, säger Staffan Edlund.

Det är ännu inte klart med rättegångsdatum.

Det var i mars 2017 som Uppdrag granskning och TT avslöjade att Bombardier använt ett brevlådeföretag i London, det brittiska bolaget Multiserv, som mellanhand i affären med signalsystem till Azerbajdzjan. Multiserv köpte utrustningen av Bombardier Sverige och sålde sedan vidare utrustningen till Bombardier i Azerbajdzjan utan synbar affärslogik med ett rejält påslag på över en halv miljard svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.