Foto: AFP/Scanpix.

Banken manipulerade räntor i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Barclays bank fick böter på motsvarande 3,2 miljarder kronor av amerikanska och brittiska myndigheter efter att i flera år ha manipulerat Libor-räntan. Skandalen tvingade bankens vd Bob Diamond att avgå och risken är stor att flera andra banker dras in i härvan.

I den rapport som den brittiska finansinspektionen släppte den 27 juni konstaterades att Barclays bank försökt manipulera Libor-räntan och den Europeiska motsvarigheten, Euribor vid minst 257 tillfällen mellan januari 2005 och juni 2009.

Den brittiska finansinspektionen utfärdade böter på runt 660 miljoner kronor och den amerikanska myndigheterna på motsvarande 2,54 miljarder kronor. I rapporten framgår även att Barclays har erkänt och därmed fått en 30 procentig sänkning av sina böter som annars hade varit ännu högre.

Liborskandalen

Manipulerade räntorna

Både Euribor-räntan och Liborräntan fungerar på samma sätt. Liborräntan bygger på rapporter som 15 internationella storbanker rapporterar in till branschorganisationen British Bankers Association (BBA) där de uppger vilka räntor bankerna kan låna av varandra. Manipulationen har skett genom att Barclays bank antingen överdrivit eller underdrivit de räntor de rapporterat in.

Det fanns flera skäl för Barclays bank att manipulera Libor-räntan. I bland drogs räntan ned för att ge intrycket att bankens ekonomi var bättre än den i själva verket var och i bland drogs den upp för att öka intäkterna.

E-post som bevisning

Bevisningen bakom manipulationen sträcker sig tillbaka till 2005 och består av analys av de räntor som banken har rapporterat in men även av e-postkorrespondens där handlare på banken kommit med önskemål om vilka räntor som varit önskvärda

”Hög 1m och hög 3m om möjligt tack, har en väldigt stor 3m på gång inom 10 dagar”, skrev en handlare i februari 2006 för att få upp en-månadersräntan och tre-månadersräntan inför en stor affär.

I ett annat brev tackade en handlare på Barclays för att räntan hållits stilla.

”När jag drar mig tillbaka och skriver om den här branschen så kommer ditt namn stå med gyllene bokstäver” och fick svaret från en av de ansvariga för Barclays inrapportering ”jag skulle föredra att det här inte stod i någon bok”.

Ordföranden och VD:n avgick

Efter att skandalen uppdagades och Barclays bank fick böter utfärdade har pressen varit stor på bankens ledning. Vd:n Bob Diamond förklarade den 28 juni att han inte skulle avgå men att han gärna samarbetade med myndigheterna om det behövdes. Den 2 juli tillkännagav Barclays styrelseordförande, Marcus Agius, sin avgång och dagen efter blev pressen för stor på vd:n Bob Diamond som även han avgick.

Fler banker inblandade

Den brittiska finansinspektionen (FSA) konstaterade också att Barclays bank inte var ensamt om att manipulera Libor-räntan och att fortsatta utredningar kommer att undersöka i vilken grad de andra bankerna varit inblandade och vilken typ av böter det kan vara tal om. Det är tolv globala banker som tros vara inblandade och det kan bli aktuellt med böter på upp till 150 miljarder kronor.

Källor: BBC, The Guardian, fsa.gov.uk, Dagens Industri, Svenska Dagbladet och Sveriges Riksbank.

Fakta

Fakta: Libor

Libor (the London inter-bank lending rate) är en interbankränta och anses vare en de viktigaste räntorna i finansvärlden.

Den bygger på de räntorna som banker använder när de lånar av varandra och påverkar de räntor som företag och privatpersoner får när de lånar pengar från bankerna.

Den svenska motsvarigheten till Libor heter Stibor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Liborskandalen

Mer i ämnet