Bankernas marginaler på bolån har sedan 2009 stadigt ökat – men nu visar Finansinspektionens siffror på ett trendbrott. Foto: TT

Bankernas marginal på bolån sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas marginaler på bolån uppgick till 1,64 procent under årets första kvartal. Det är något av ett trendbrott och betydligt lägre än kvartalet innan. Det visar den senaste statistiken från Finansinspektionen, FI.

Att köpa bostad kan för många vara en av de största affärerna i livet. För att konsumenterna inte ska hamna i underlänge gentemot bankerna presenterar därför Finansinspektionen varje kvartal bankernas bruttomarginal på bolån.

Siffran som redovisas beskriver hur mycket bankerna tjänar per utlånad krona. Bruttomarginalen beräknas som bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.

Bostadsmarknad

Har ökat under åtta års tid

Ända sedan 2009 har marginalerna stadigt ökat. För nio år sedan, låg marginalen på 0,2 procentenheter och förra kvartalet låg marginalen på 1,71 procent.

Nu minskar dock marginalen och för det första kvartalet 2018 ligger bankernas marginal på bolån på 1,64 procent.

Bankernas marginal på bolån har ökat kraftigt sedan 2009, men den senaste statistiken från Finansinspektionen visar ett trendbrott – nu sjunker marginalen något men ligger fortfarande på höga nivåer. Foto: Grafik: Thomas Fehrm /SVT

”Trots nedgången under det första kvartalet fortsätter bruttomarginalen att vara på en historiskt hög nivå”, skriver FI.

Under början av året har bankernas finansieringskostnad för bolån ökat, samtidigt som bolånetagarnas räntor varit närmast oförändrade.

Storbankerna utmanas

De fyra storbankerna har länge dominerat bolånemarknaden, men den senaste tiden har det dykt upp flera utmanare som lockat med billiga bolån, något som ökat konkurrensen och troligtvis bidragit till att pressa ner bolånemarginalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet