Telias vd Johan Dennelind. Foto: TT

Bättre än väntat av Telia

Uppdaterad
Publicerad

Telia redovisar en vinst före skatt på 4.359 miljoner kronor för tredje kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 4.527 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet var något bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 4.184 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 21.524 miljoner kronor, jämfört med 21.712 miljoner kronor ett år tidigare.

Telias diktatursamarbete

Utsikterna för helåret 2016 är oförändrade, skriver Telia i rapporten.

Rörelseresultatet före engångsposter föll 16 procent till 4.742 miljoner kronor, vilket var något mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 4.753 miljoner.

Misstänkta mutbrott

Resultatet påverkas kraftigt av en avsättning på 12,5 miljarder kronor, som görs för att täcka en rättslig uppgörelse i USA och Nederländerna avseende misstänkta mutbrott i samband med etableringen i Uzbekistan.

”Våra diskussioner med berörda myndigheter fortsätter med målet att nå en lösning där vi tillvaratar mesta möjliga intresse för våra aktieägare” skriver vd Johan Dennelind i en kommentar.

Räknar man in avsättningen för den rättsliga uppgörelsen i Uzbekistan gör Telia en nettoförlust på 8.641 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 5.023 miljoner ett år tidigare.

I Sverige är tillväxten stabil i konsumentsegmentet, men det är bekymmersamt i delar av företagssegmentet, enligt Johan Dennelind.

”Positiv utveckling”

”I segmentet små och medelstora företag var det fortsatt positiv utveckling då vi fortsätter att förbättra våra erbjudanden. Den generella utvecklingen är dock alltjämt påverkad av stark prispress inom segmentet stora företag och offentlig sektor”, skriver Dennelind.

Försöket att få den turkiska delägaren Turkcell att köpa ut Telia från Fintur Holdings, ett holdingbolag med tillgångar i Eurasien, har efter månader av förhandlingar avbrutits.

”Efter flera månader har vi nu nått en punkt då vi skall undersöka om vi tillsammans med Turkcell kan avyttra Fintur Holdings. Detta kommer sannolikt att ske under 2017”, skriver Johan Dennelind i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet