Bitcoin rasar i värde efter stopp i Kina

Publicerad

Världens största växlingskontor för bitcoin, BTC China, stoppar handel med kinesiska yuan. Efter beskedet har värdet på den virtuella valutan fallit med över 20 procent.

Kina är betalningsmedlet bitcoins största marknad och handeln på den kinesiska marknaden har bidragit till att värdet skjutit i höjden de senaste månaderna. Nu rasar betalningsmedlet i värde sedan kinesiska myndigheter tagit flera steg mot att helt stoppa handeln, skriver The Wall Street Journal.

För två veckor sedan varnade Kinas centralbank för riskerna med bitcoin, och förbjöd banker i Kina att hantera eller försäkra bitcoin-transaktioner.

Får inte växla yuan mot bitcoin

På onsdagen gick världens största växlingskontor för bitcoin, Shanghai-baserade BTC China, ut på den kinesiska motsvarigheten till Twitter, Weibo, med meddelandet att kunder inte längre kan växla in yuan mot bitcoin.

Enligt kinesiska medier ska den kinesiska centralbanken i måndags ha haft möten med ett tiotal av landets största växlingskontor och betalningsförmedlare med beskedet att de inte längre får utföra köp mellan yuan och bitcoin. 

Värdet halverat

Totalt har värdet på bitcoin sjunkit med 50 procent sedan rekordnivån för två veckor sedan, från nära 7.000 kronor till drygt 3.400 kronor. Det kan jämföras med nivåer på kring 70 kronor för bara ett år sedan.

I Sverige finns ett 20-tal svenska företag, främst nätbutiker, som tar emot bitcoin. Företag som erbjuder konsumenter att använda bitcoin för att köpa och sälja varor måste registrera detta hos Finansinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bitcoin

Mer i ämnet